Цікаві факти про вишиванки

Вишиванка вже давно перестала бути формальним атрибутом офіційних патріотичних свят: на щастя, етнічні мотиви завойовують дедалі більшу популярність серед світових будинків моди, повертаючи інтерес до давніх знань предків та сакральної оберегової культури. Любов до вишиванок поширилася далеко за межі України: ними зачарувалися й такі зірки, як Мадонна, Енн Хетеуей, Кейт Мосс та багато інших. Носити вишиванку означає бути в тренді, виглядати стильно і оригінально.

Символіка та значення вишиванки

Спочатку вишиванка була предметом культового походження. Їй надавалося особливе містичне значення: стародавні слов’яни вірили, що зашифровують у вишитих символах особливу енергію, яка захищає людину від темних сил. Згідно з язичницькими віруваннями, там, де закінчується покрив тіла, людина ставала вразливою для злих духів. Тому спеціальні оберегові орнаменти вишивали на подолі, рукавах та комірі сорочок. Процес вишивки також супроводжувався читанням молитов, освяченням голок та ниток та навіть деякими жертовними ритуалами.
Перша згадка про вишиванку відноситься до 11 століття, а сама її історія починається, зрозуміло, набагато раніше – тобто, ми маємо справу більш ніж з тисячолітньою традицією!

Вишиванка. Значення кольорів

Сама вишиванка традиційно виготовлялася із натурального льону білого, бежевого, світло-сірого відтінків. І сьогодні найбільшою популярністю користуються вишиванки з нефарбованого полотна: білий колір символізує духовну чистоту, асоціюється із захистом від поганого ока та негативних помислів. Однак, у всі часи існували і вишиванки інших кольорів: наприклад, чорні традиційно вдягали в дні скорботи та смутку, сині носили жінки похилого віку та юні дівчатка, а блакитні були характерні для дівчат на виданні. Жовте полотно або золотисті нитки означали божественну енергію і мудрість.
Традиційно для вишивки використовували червоні та сині нитки, що символізує поєднання вогняної та водної стихій. Але згодом, залежно від регіонів України, тональність вишивки почала суттєво відрізнятися. Наприклад, для Полтавщини характерна вишивка білим по білому, для Волині червоні орнаменти, для Правобережної України поєднання червоної, жовтої та чорної вишивки, для Закарпаття та Буковини поліхромні малюнки, а борщівські вишиванки відомі окантуванням орнаментів чорними нитками.

Який колір вишиванки символізує любов і життя

Звичайно ж, йдеться про червоний колір, який асоціюється з родючістю, здоров’ям та довголіттям, що приваблює кохання – це сонячні, позитивні енергії. Тому невипадково червоний колір настільки популярний у вишивці. Червоний – найкрасивіший і святковий колір. Він переважає у дитячих вишиванках, весільній вишивці. Червоний – це чоловічий початок, стихія Вогню, в українській традиції він також ототожнювався із кров’ю воїнів, яку вони проливали на благо своєї землі, тому саме червоному кольору приписують найсильніші захисні властивості. Урочистість природи, пристрасть, жага до життя – все це червоний колір.
Цікавий факт: фарбування матеріалу в червоний було дуже дорогим задоволенням, оскільки кармін (натуральний барвник) видобували із кислоти самок кошінного червця. Українці знайшли бюджетніший аналог і стали для фарбування в червоний використовувати марену, підмаренник, звіробій та інші рослини у поєднанні з червоними ягодами.

Українська вишивка. Значення символів

Орнаменти, які використовують в українській вишивці, мають дуже давнє походження: багато символів несуть у собі язичницькі уявлення про світоустрій, пов’язані з поклонінням стихіям.
Взагалі всі орнаменти можна розділити на тематичні групи: геометричні (солярні символи, різні хвилясті лінії, геометричні фігури), рослинні (рослини та квіти), зооморфні (переважно це птахи).
Геометричні орнаменти та їх значення:

  • зіркитранслюють сакральні знання про світоустрій;
  • сонце та земля – родючість;
  • вишиті ромби – символ поля: якщо з точкою всередині, це знак запліднення;
  • кола – означають гармонію;
  • хвилі – води земні, джерела.

Рослинні орнаменти:

  • виноград – символ створення сім’ї;
  • мак – обереговий символ зашиті, а також знак пам’яті та скорботи;
  • лілія – містична квітка, що означає таємницю зародження, цнотливість, чистоту;
  • калина – символ роду, міцної сім’ї;
  • дуб – природна міць, життєстверджуюча енергія;
  • хміль – енергетика молодості та любові;
  • восьмипелюсткова квітка – символ стихій сонця та води.

Зооморфні орнаменти:

  • ластівка – добра новина, оновлення;
  • голуб – символ миру, доброти;
  • півні – часто зустрічаються у весільній вишивці, означають зародження нової родини;
  • зозуля (рідше соловей) – вишивається на одязі незаміжньої дівчини.