Сарафан. Вміле поєднання. Із чим носити?

Швидкий перехід:

Сарафан – надзвичайно красивий та практичний одяг, який дозволяє, поєднуючи його з іншими предметами гардеробу отримувати нові яскраві вбрання та образи.
Це надзвичайно жіночний одяг. При цьому, залежно від тканини та фасону, вона може бути як літньою, так і для холодної пори року, як повсякденною, так і ошатною, як строго-діловою, так і жіночно ніжною і навіть наближатися за стилем до спортивної.

Сарафан з’явився у IV столітті. Хоча одяг подібний сарафану був ще в стародавньому Єгипті. Назва цього вбрання має перське походження.
Це національний російський одяг, який у далекі часи носили і жінки та чоловіки, як селяни, так і князі. Жіночий предмет одягу сарафан став лише до середини 17 століття. Раніше сарафани носили тільки з сорочками, переважно білого кольору. Набагато пізніше стали носити сарафан із відкритим верхом. Протягом століть цей вид одягу шили довжиною в підлогу або по щиколотку. 1965 року відомий модельєр П’єр Карден винайшов міні сарафани.

Сарафани різняться видом виконання ліфа – він може бути вільним або облягаючим. Бретельки – тонкими, широкими або відсутніми взагалі. Крій спідниці найрізноманітніший – рівний, широкий, у стилі ампір, тюльпан, грецький тощо. Довжина також варіюється. Талія може бути зміщена на груди або навпаки на стегна.
Здавна одним із найдоступніших способів прикрасити сарафан була вишивка. Ще в ранньому віці дівчаток вчили мистецтву вишивки, яким займалися все життя.
Сарафани вишивали золотими, срібними та просто різнокольоровими нитками. Князі носили вироби, вишиті золотом та сріблом, селяни – звичайними кольоровими нитками.

Чим відрізняється сукня від сарафана?


Сарафан завжди має відкритий верх, без рукавів, без горловини. Ліф тримається на лямках різної ширини. Плаття може бути з рукавами та закритим верхом. Або варіант без рукавів, але замість бретелів йде крій плеча.
Сарафан завдяки своєму крою, по суті, універсальний одяг. Можна міняти блузи і Ви отримуєте інше вбрання. Найчастіше сарафан відрізняється вільним кроєм.

З чим носити сарафан?


Можна носити з блузками, топами, футболками, водолазками в залежності від поєднання з основною тканиною виробу. Поєднується з піджаком, жакетом, жилетом, кардиганом, болеро, джемпером та ін. Як взуття, залежно від фасону сарафана підходять босоніжки, туфлі, сандалії, балетки, човники, кеди та ін.

З чим носити джинсовий сарафан?


Стильні сарафани з джинсової тканини можуть виглядати як елегантно і навіть ошатно, так і бути простими та повсякденними. Це залежить від фасону, крою, довжини, аксесуарів та ін. Як правило, сам по собі джинсовий сарафан не виглядає яскравою ошатною дизайнерською річчю, але з ним легко поєднувати інші предмети ансамблю та створювати модні образи.
Під сарафан можна підібрати яскравий широкий ремінь, який підкреслить талію. Можна надіти яскраву блузку під колір очей. З довгим сарафаном у підлогу добре виглядає червона або малинова блуза. Взуття під довгу модель краще вибирати без каблука або на невеликому каблучці. З коротким джинсовим сараном чудово виглядає біла футболка та кеди чи мокасини. Сумка тоді має бути теж спортивного стилю. Можна поєднувати із рюкзачком. Якщо Ви хочете створити романтичний образ – можна носити під джинсовий сарафан блузу з рюшами або мереживами, з широкими рукавами, з вишивкою тощо. Сарафан із картатою сорочкою створює ковбойський стиль. До цього можна додати відповідний капелюх та сумку з бахромою. Також популярний моряцький образ – джинсовий сарафан з тільником або футболкою у цьому стилі. До цього костюма можна додати капітанську кепку.
Блакитний колір легко поєднуватиме з іншими відтінками. Але особливо він виграє у поєднанні з білим.

З чим носити шифоновий сарафан?


Шифон – легкий та повітряний матеріал, який виглядає ошатно і тому часто з нього шиють сукні та сарафани для урочистих подій. Шифоновий сарафан дуже жіночний та ніжний.
Шифоновий сарафан добре виглядає з джемпером. Витончено та елегантно виглядає з літнім жакетом чи жилеткою. Добре виглядає, але робить образ повсякденним поєднання шифонового сарафана з джинсовою курткою. Зі строгим піджаком білі та чорні сарафани створюють діловий образ. Добре виглядає однотонний сарафан з однотонним болеро, але темнішого відтінку.
Під довгий сарафан, особливо без бретелів або модель із бретелькою на одному плечі, підійде капелюх із широкими полями. Цей образ буде загадковим та жіночним.
Тонкий ремінець підкреслює талію та створює м’які складки на легкій тканині.
До шифонового сарафану підходить сама різна біжутерія: намисто, браслети, напівдорогоцінне і дорогоцінне каміння та ін.
Щодо сумок – вона повинна бути компактною, або з м’якої тканини. Відмінно підходить клатч. Великі сумки із щільним каркасом із таким сарафаном із легкої тканини краще не поєднувати.
Взуття може бути як на високих підборах, так і на низькому ходу.

З чим носити сірий сарафан?


Сірий колір йде всім і сірий сарафан практично універсальний. Він відмінно підходить в офіс, на кожен день і як ошатний, залежно від того, з чим його поєднувати. У поєднанні та білою блузою виходить стриманий діловий образ. Це може бути як біла блуза, так і білий жакет або водолазка. Завершує костюм – білі туфлі човника та біла класична сумка.
Щоб образ вийшов не таким суворим – можна поєднувати із кольоровими однотонними блузами та жакетами. Особливо яскраво та красиво компонувати сірий із жовтим. Також добре поєднується із вишневим, зеленим, синім.
Але, мабуть, найбільш гармонійне, ніжне та витончене поєднання сірого з рожевою пастеллю.
Створюючи образ на кожен день, можна носити сірий сарафан із балетками та об’ємною сумкою, а також з вишневим кардиганом.
Для любителів спортивного стилю можна поєднувати із білою футболкою, світлими кедами чи спортивними босоніжками.
Для створення яскравого образу сірий сарафан можна носити із помаранчевим. Це може бути помаранчевий жакет, туфлі, помаранчевий клатч або аксесуари.
Незвичайний яскравий образ виходить при поєднанні жіночних та брутальних компонентів одягу. Наприклад, сірий сарафан зі шкіряною курткою-косухою та батильйонами на високих підборах та чорним клатчем.

З чим носити сукню-сарафан?


З чим носити сукня-сарафан залежить від моделі та призначення.
Сукні-сарафани відрізняються залежно від призначення:

        • літні легкі моделі, з натуральних тканин, яскраві та однотонні, які надягають без додаткової блузи, просто на білизну. Їх носять з різними аксесуарами. Головне, щоб поєднувався тон і стиль. Це може бути проста біжутерія. Клатч сумка або м’яка сумка з принтом, або сумка в етнічному стилі. У прохолодний вечір із літнім сарафаном можна одягнути джемпер, жакет чи кардиган. Взуття – балетки, босоніжки та навіть кеди. До літніх моделей підходить капелюх із широкими полями.
        • офісні варіанти. Як правило, ці моделі приталені, мають прямий крій, шиються із щільних однотонних тканин. Їх носять під класичні блузи та водолазки. Довжина до коліна чи трохи нижче. З офісними моделями поєднується класичний піджак, строгий жакет та кардиган. Взуття – туфлі-човники на підборах середньої висоти.
        • вечірні варіанти. Це ошатні сарафани, довжина в підлогу. Шиють із дорогих тканин – шовк, шифон, атлас та ін. Під них носять сумку клатч та прикраси. На додаток може бути палантин або шовковий чи шифоновий шарф.

Сарафани для офісу.


Сарафани для офісу мають строгий приталений крій. Довжина – до коліна чи трохи нижче. Це можуть бути як варіанти більш тонкої тканини, так і теплі сарафани з щільної тканини. Забарвлення – переважно однотонна, або ненав’язлива клітина чи смужка у тон основної тканини. Він може бути на широких бретелях або повноцінним ліфом, але виконаний без рукавів. Носять під блузку, трикотажний гольф або водолазку.

Офісна модель сарафан-футляр.

Ліф закритий. Виріз на грудях невеликого розміру. Силует приталений. Нижня частина сарафану звужена. Відповідно до дрес-коду – спідниця прикриває коліна. Модель шиють на блискавці збоку або по лінії спини. З аксесуарів може бути тонкий пояс.

Модель сарафан-туніка.

Найчастіше шиють із трикотажу. Має вільніший силует. Добре підходить повним дамам, оскільки приховує широку талію та стегна. Також модель підходить дуже худеньким. Ліф найчастіше задрапірований. Довжина до коліна і трохи нижча. Одягається через горловину, змійки не передбачені.

Модель офісного сарафану на тонких бретельках.

Фасон є суворою спідницею прямого крою, до якої пришита деталь на кшталт корсета, що облягає фігуру. До неї кріпляться бретелі. Як застібка – довга змійка, вшита в бічний шов. Шиють із трикотажу, вовни, віскози.

З чим носити бордовий сарафан?

        • Бордовий із чорним.
          Класичне поєднання бордового із чорним. Але щоб такий ансамбль не виглядав занадто похмурим в ідеалі додати третій колір – білий.
        • Бордовий із сірим.
          Одне з найідеальніших поєднань – бордовий із сірим, причому слід віддати перевагу світло сірим тонам. Це поєднання досить контрастне та однозначно стильне.
        • Бордовий з білим.
          Яскраве та ошатне поєднання бордового кольору з білим, а також молочним. Ідеально – у рівних пропорціях. Бордовий у цьому ансамблі виглядає ще більш глибоким та насиченим.
        • Бордовий із синім.
          Це поєднання збудовано на контрастах. Створює яскравий образ. Спокійний синій та енергійний бордовий вдало підкреслюють один одного. З темно синім – виходить більш стриманий суворий та шляхетний варіант. Якщо синій колір яскравого відтінку – поєднання дуже ефектне із особливим шармом.
        • Бордовий з бежевим.
          Всі відтінки бежевого – карамельний, кремовий – з бордовим кольором виглядають елегантно та вишукано. Це м’яке поєднання підкреслює жіночність.
        • Бордовий з жовтим.
          Це поєднання – яскраве та досить сміливе. Як третій колір може бути білий або чорний. Поєднання бордового та жовтого можна часто зустріти в природі, таке поєднання гармонійне та природне.
        • Бордовий з рожевим.
          Це витончене та ніжне поєднання. Рожевий пом’якшує насиченість бордо. Рожевий – легкий та романтичний пом’якшує консервативність бордового. Світло рожевий може переважати в ансамблі над бордовим або бути з ним у рівних пропорціях. Якщо це темно рожевий, то бордовий повинен переважати над ним.
        • Бордовий із зеленим.
          Це яскраве та незвичайне поєднання, виглядає досить оригінально. Але поєднувати краще із темними тонами зеленого. За умови, що зелений та бордо теплого відтінку – можна як третій колір використовувати темний беж або каву з молоком.
        • Бордовий та золой.
          Це найбагатше поєднання. Виглядає розкішно та ошатно. Використовують у театрі, для вечірнього святкового вбрання. Поєднання королів.

З чим носити сарафан у підлогу?


До довгого сарафану підходять аксесуари – кольє, намисто, біжутерія, браслети тощо. Взуття підходить як на підборах, так і на низькому ходу. Не варто поєднувати довгий сарафан із масивним взуттям. Літні сарафани у підлогу поєднуються з курточкою, джемпером, піджаком, болеро, кардиганом. Це може бути також джинсова безрукавка. Але в цьому випадку взуття краще вибрати без підборів – сандалії, балетки, шльопанці, плетені босоніжки, човники та ін.
Малинка сумочка на довгому ремені вдало завершить образ. Під довгі сарафани також підійде сумка в етно-стилі, або велика м’яка сумка однотонна або з принтом, або з плетених ниток, а також клатч.
Капелюх із широкими полями у поєднанні з сарафаном у підлогу створює дуже жіночний та загадковий образ.
Шарф. Цей аксесуар повинен бути з легкої тканини, що струмує, і поєднуватися за кольором з сарафаном.

З чим носити бежевий сарафан?


Класичний бежевий колір – це суміш коричневого та білого 1:3 відповідно. Виділяють карамельний, кремовий, пудровий, пшеничний, молочний, колір морської піни, колір слонової кістки та чайної троянди.
У поєднаннях із бежевим можна дати волю фантазії. Бежевий сарафан як основа ансамблю і до нього доповнення, яке зробить костюм яскравішим та цікавішим.
Класичний беж чудово поєднується з чорним, рудо-коричневою гамою, з теракотовим, з квітами від оливково-гірчичних тонів до мідних.
Світлі відтінки бежевого ніжно та витончено виглядають з лавандовими, сливовими відтінками.
Пісочний бежевий добре виглядає з холодною гамою – індиго, холодними відтінками сірого та кольором баклажан.
Слонова кістка – зі спокійними ніжно-блакитними, блакитними та кораловими тонами.
До цього додати аксесуари золотистих і сріблястих кольорів і Ви отримуєте благородне витончене святкове вбрання.
Для створення яскравого образу слід поєднувати бежевий із бордовим, пурпуровим та яскравими відтінками фіолетового.
З персиковим, ніжно рожевим, бурштиновим та жовтим бежевий виглядатиме особливо ніжно.
Незвичайно гарне поєднання холодного відтінку бежевого з мандариновим, кораловим або лососевим квітами в ансамблі із зеленими намистами з натурального каміння.
Бежевий поєднується також із різними відтінками синього.
Щоб Ваше вбрання виглядало стильно і завершено, додаючи до бежевого будь-який колір, бажано щоб в ансамблі було дві-три плями однакового відтінку.