Як правильно підбирати одяг із урахуванням типу фігури?

Маючи загальні уявлення про типи фігури та правильно визначивши свій тип, ви заощаджуєте час, не перебираючи десятки варіантів одягу та не відчуваєте розчарування після чергової невдалої примірки. Погодьтеся: навіть найшикарніша дизайнерська сукня може виглядати далеко не найкращим чином. І так само, здавалося б, найпростіша модель може чудово підкреслити жіночність і силует.
Розібравшись у типах фігури, ви зможете легко підібрати речі, які ідеально підійдуть саме вам, візуально приховуючи проблемні місця та виграшно підкреслюючи вашу індивідуальність.

Що таке тип жіночої фігури?

Тут йдеться про типи будови тіла, які не залежать від дієт, тренувань та інших маніпуляцій. Вони зумовлені різними факторами: це і генетично закладений обмін речовин, що впливає на жирову тканину, формування м’язового корсету, особливості будови кісткової системи, гормональне тло. Всі ці особливості піддаються певної корекції, але насправді залишаються незмінними.
Канони жіночої краси змінювалися протягом століть. У Стародавньому Єгипті цінувалися вузькі плечі та подовжена талія. У Стародавній Греції, у свою чергу, захоплювалися дамами з широкими стегнами та маленькими грудьми. Епоха Відродження принесла популярність жінкам з пишними формами. Період Бароко ввів у моду тонкі та супертонкі талії. На початку 20 століття у фаворі були жінки з андрогінними фігурами чоловічого типу. Середина 20 століття повернула визнання панночкам з тонкою талією та багатими формами. І так далі.
Саме ж поняття про типи фігури базується на відкритих Леонардо да Вінчі принципах золотого перерізу, а саме пропорційного співвідношення частин тіла: плечей, стегон та талії. Еталонними прийнято вважати параметри фігури типу «пісочний годинник» (вони ж модельні 90х60х90). Відповідно, за допомогою правильно підібраного одягу жіночий силует коригується так, щоб максимально наблизити його до ідеальних пропорцій.

Які типи жіночих фігур?

Класифікація жіночих фігур виділяє такі типи:

  • Жіноча фігура «Груша» («А-подібна»). У дівчат цього типу фігури вузькі плечі, як правило, невеликі витончені груди, довга гарна шия, неповні руки, досить тонка талія та широкі стегна. Така фігура дуже приваблива, на думку чоловіків.
  • Фігура «Яблуко» («О-образна»): відрізняється відсутністю талії. При наборі ваги жир, насамперед, зосереджений області живота. Стегна, як правило, не виражені яскраво. Плечі досить широкі.
  • Фігура «Пісочний годинник» («Х-подібна): найбільш гармонійна і пропорційна, талія помітно менше плечей і стегон. М’які та плавні жіночні форми. У жінок із цим типом фігури пропорції залишаться однаковими за будь-якої ваги, талія завжди буде вираженою. Вважається ідеалом жіночої постаті.
  • Фігура «Прямокутник»: талія неочевидна, плечі та стегна однакової ширини. У дівчат такого типу фігури, як правило, стрункі довгі ноги. Зайва вага накопичується у верхній частині тіла.
  • Фігура «Трикутник»: плечі ширші за стегна, талія не виражена. Такий тип фігури найчастіше зустрічається у спортсменок та танцівниць.

Типи жіночої фігури та одяг

Сподіваємося, стислий опис типів фігур дівчат допоміг вам визначити свій власний тип. Тепер розберемося, які нюанси слід враховувати під час вибору одягу.

Жіноча фігура «Груша»

Загальні рекомендації:вибираємо одяг з акцентом на вашому витонченому верхі та грудях. Об’ємні аксесуари (шарфи, палантини, багатоярусна біжутерія) вам на допомогу.
Верх: вам потрібно віддавати перевагу одягу з V-подібним декольте, рукави повинні бути пишними, відмінно виглядатиме одяг з декоративними деталями (волани, рюші, оборки та інше), експериментуйте з комірами. Підкреслюйте лінію талії, відмовтеся від балахонів. Довжина верху має бути трохи вище стегна.
Низ:одразу хочемо звернути увагу на те, що володаркам фігури «Груша» дуже складно підібрати спідницю через велику відмінність між талією та стегнами. Набагато простіше і краще вибирати сукні: добре виглядають не дуже прилеглі, але і не вільного крою сукні, моделі із завищеною лінією пояса. Але якщо все ж таки хочете придбати спідницю, шукайте фасони у формі трапеції, А-подібні. Пишні, багатошарові спідниці, що сильно облягають, як і занижена талія – не ваш варіант.
Що ж до штанів, вам не підходять звужені варіанти. Вдало врівноважують широкі стегна моделі з невеликим розширенням, клешем донизу.

Жіноча фігура «Яблуко»

Загальні рекомендації: силует необхідно візуально подовжувати, тому вибирайте одяг вільного, але не мішкуватого крою, тканини краще легкі, що створюють м’які складочки (бавовна, шовк, льон). Всі лінії та декор тільки вертикальний. Також добре виглядають асиметричні рішення в крої та оздобленні. Віддавайте перевагу однотонному одязі, тому що будь-який малюнок візуально укрупнюватиме фігуру. Обтягуючі речі також не варто носити. А ось експерименти з багатошаровістю можуть виявитися дуже вдалими. Ваш коник – ноги, акцентуємось на них.
Верх: важливо вибирати одяг нижче пояса, щоб не підкреслювати животик. Добре виглядають декольтовані вирізи, фасони із запахом або на кшталт трохи приталеної туніки.
Низ: спідниці «годі» (що обтягують стегна, але розширюються донизу), трапецієподібні форми, рівний вільний крій. Асиметричні рішення. Ці ж рекомендації стосуються суконь, додамо сюди ще фасон «футляр». Штани: класно виглядають моделі зі стрілками, добре сидять прямі або трохи розкльошені джинси.

Жіноча фігура «Пісочний годинник»

Загальні рекомендації: для цього типу фігури немає особливих проблем із вибором одягу. Головне підкреслити талію, не перевантажувати акцентами верх чи низ, не вибирати надто обтягуючий або навпаки надто вільний одяг.
Верх: повинен підкреслювати ваші плавні форми, але не сильно облягати. Намагайтеся не ховати шию за масивними аксесуарами. Довжина верху не повинна відповідати широкій частині стегон: або вище, або нижче. Талію завжди бажано виділити. Намагайтеся уникати зайвого обсягу на руках.
Низ: вам підійдуть спідниці «олівець» (вузька та облягаюча), «тюльпан» (присобрана на талії з широкими стегнами, що звужується донизу), спідниця з драпіруванням, трапеція. Штани підійдуть як прямі, так і розширюються вниз від коліна. Сукні вибирайте по фігурі, з поясами, із запахом.

Жіноча фігура “Прямокутник”

Загальні рекомендації: Ваше завдання – змоделювати за допомогою одягу вигини. Прямий крій та приталені моделі – не ваш варіант. Добре виглядають вільні фасони, але не мішкуваті. Акцентуйтесь на зоні декольте. А талію можна створити за допомогою незвичайного поєднання кольорів, декоративних елементів та оригінальних поясів. Але майте на увазі, що вони повинні розташовуватися або трохи вище, або нижче лінії талії. Бічні контрастні вставки або лінії, що сходяться в районі талії, також візуально роблять цю зону вже.
Верх: довжина повинна сягати найширшої лінії стегон. Крій вільний. Добре виглядають подовжені туніки з V-подібним декольте та короткі жакети. Якщо ви хочете скористатися поясом, не робіть це по лінії талії: або вище, або нижче.
Низ: ідеально підійде форма «тюльпана», яка додасть стегнам додатковий об’єм, а також спідниці-сонце, багатошарові, плісовані. Штани потрібні вільного крою, посадка на стегнах.

Жіноча фігура «Трикутник»

Загальні рекомендації: уникайте драпірування. Тільки добре окреслений силует, прямий крій. Розширюйте візуально стегна за рахунок масивних ременів, великих кишень.
Верх: категорично не підходять яскраві об’ємні варіанти одягу, вирізи у формі човника – і так широкі плечі розширяться ще більше. Це саме стосується пишних рукавів. Довгий верхній одяг прямого крою також не найкращий вибір. Ваша форма – трапеція. Виріз тільки V-подібний або напівкруглий. Класно моделюють фігури оборки нижче за талію.
Низ:старайтеся уникати темних прямих моделей, які візуально ще більше звузять низ. Спідниця-олівець також не для вас. А ось одяг із запахом, об’ємними кишенями та неглибокими складками виглядатиме чудово. Штани вибирайте з низькою посадкою.