Як вибрати плед. Який плед подарувати чоловікові, дитині. Догляд за пледом

Історія пледу веде нас у далекі часи, коли гірські народи Шотландії носили пледи не просто як одяг, а ще й як символ приналежності до того чи іншого клану. І саме з Шотландії прийшли до нас яскраві кольори пледів: класичними стали червоно-зелене, жовто-чорне, червоно-біле поєднання кольорів.

Для чого потрібен плед?

На сьогоднішній день плед сприймається нами як вид ковдри або покривала. Це стильна інтер’єрна річ, за допомогою якої можна посилити відчуття теплого затишного простору, підкреслити деякі дизайнерські задуми. Також плед можна використовувати і як підстилку, якщо ви зібралися організувати пікнік на природі: романтична та святкова атмосфера створюється миттєво. І, звичайно, плед – це незамінна річ у прохолодну погоду: загорнувшись в цей м’який виріб, ви зможете розслабитися і зігрітися. Причому це актуально як для домашнього, а й у вуличного простору. Нещодавно на літніх майданчиках кафе та ресторанів усім відвідувачам стали пропонувати затишні пледи, створюючи тим самим душевну та гостинну атмосферу.

Як вибрати плед?

Матеріали для пледу: спочатку цей виріб виготовлявся з вовни. Тепер вибір матеріалів для пледа значно ширший: крім вовняних, є кашемірові, акрилові, флісові моделі, пледи з синтетичних тканин, мікрофібри, натуральні пледи з льону або бавовни. Зрозуміло, від матеріалу залежить те, наскільки теплим буде плед, яка його міцність, зносостійкість та інші параметри. Якщо вам потрібно придбати найтепліший плед, вибирайте серед виробів із вовни мериноса (це порода тонкорунних овець).
Якість пледу: придивіться уважно до ліній згину, чи немає вовни, що повалилася, потертостей. Оцініть загальний стан: чи добре збігається малюнок, чи немає шлюбу як зачіпок, пропущених ниток.
Пледи для дивана:якщо ви збираєтеся використовувати плед як накидку, обов’язково враховуйте, що для цих цілей підійдуть тільки дуже щільні та практичні матеріали, що добре переносять прання: вибирайте акрилові, синтетичні, жакардові або пледи зі штучного хутра .

Характеристики пледів в залежності від матеріалу

Вовняні пледи: вовна – це екологічний матеріал, що самоочищається, добре вбирає вологу, має чудову властивість активізувати кровообіг. На жаль, вовняні пледи досить колючі, тому ховатися ними замість ковдри не дуже комфортно.
Різновиди вовняних пледів:

  • Верблюжа вовна: популярна завдяки таким своїм якостям, як м’якість (матеріал містить багато ланоліну), теплорегулюючі процеси (вовняні пледи чудово зігрівають у холоди, але при цьому і абсолютно не парять у теплу пору року) , не електризується, має лікувальний ефект (рекомендується при артритах та артрозах). Пледи з верблюжої вовни вважаються довговічними і теплими. Головний нюанс: верблюжа вовна може викликати алергію.
  • Кашемірова вовна (козяча): дуже ніжні і тоненькі волоски, за рахунок чого пледи з кашеміру дуже м’які, пухнасті і тактильно приємні. Добре тримає тепло. Але й для машинного прання та активної експлуатації такі пледи не призначені. Кашемір вимагає дуже дбайливого ставлення, тому що матеріал, на жаль, швидко скочується.
  • Пашміна(козячий підшерсток): далеко не бюджетний матеріал, з якого виготовляють ковдри та пледи. Щоб трохи здешевити вартість, як правило, пашміну комбінують із шовком чи бавовною. Завдяки найтоншій структурі волокон тактильно пашмін є одним з самих м’яких і ніжних матеріалів. Такі пледи дуже легкі та дихаючі: повітря вільно циркулює.
  • Жаккард: це різновид бавовняної тканини, як правило, з додаванням синтетичних волокон. Має відмінну зносостійкість, жаккардовим пледам не страшні регулярні прання та активна експлуатація: фактура не деформується, колір не вимивається.
  • Фліс: дуже м’який та приємний для тіла матеріал, що має синтетичне походження (виготовляється з поліестеру). Звичайно, фліс не має лікувальних і бактерицидних властивостей, на відміну від натуральних тканин. Зате він дуже довговічний, міцний, чудово вбирає вологу і швидко сохне, стійкий до механічних деформацій під час прання, відмінно зберігає колір. Головний недолік флісових пледів – вони електризуються, але цей нюанс можна усунути за допомогою правильного догляду (антистатичний кондиціонер).
  • Акрилові пледи: хоч акрил і наближений за своїми параметрами до вовняних матеріалів, але є набагато менш теплим. Проте цей варіант бюджетний, не електризується, на відміну від флісу, стійкий до будь-якого впливу, не деформується, дуже легкий. Прекрасно підійде для холодного вечора. З недоліків хотілося б виділити властивість акрилу вбирати запахи. Тому не рекомендується використовувати такі пледи у закритих приміщеннях з поганою вентиляцією. Ідеально поєднання акрилу з бавовною, яка нейтралізує неприємні властивості цього матеріалу та краще пропускає повітря.
  • Віскоза:синтетична тканина. Такі пледи дуже довговічні, легкі та тактильно приємні. Але вибираючи цей матеріал, треба пам’ятати про те, що він швидко меніться і прати треба дуже грамотно: віскоза має властивості сідати.
  • Мікрофібра: відмінний синтетичний варіант. Дуже тонкі волокна роблять такі пледи майже невагомими. Вони хороші за багатьма параметрами: м’які та тонкі, але в той же час міцні, не линяють, не затираються і не мнуться. Слід пам’ятати лише про те, що мікрофібру не можна прасувати та сушити при високих температурах (на батареях, наприклад).

Який плед подарувати чоловікові?

Плед – універсальний подарунок. Ця затишна річ безперечно порадує кожного завдяки своїй багатофункціональності.
Для того щоб визначитися, який плед подарувати хлопцеві, подумайте про призначення цієї речі (підстилка, покривало, накидка). І тому підбирайте матеріал (про властивості різних тканин для пдедов ми написали вище). Визначтеся також із розміром, особливо якщо хочете купити плед на ліжко. Існує думка, що чоловіки віддають перевагу непомітним однотонним забарвленням, але чи так це? Якщо йдеться про чоловіка у віці, класика завжди у пріоритеті, а якщо ви збираєтеся дарувати плед молодому хлопцеві, сміливо експериментуйте, розгляньте яскраві поєднання у клітку. Всі чоловіки, незалежно від віку, цінують якість і практичність речей, що оточують їх, тому зверніть увагу на ці параметри, а також на те, як поводиться матеріал після прання: чим простіше догляд за пледом – тим краще.

Який плед купити дитині?

Коли йдеться про купівлю пледу для малюків, завжди переважають м’які натуральні тканини, тому що всім батькам дуже хочеться створити максимальний затишок для своїх улюбленців. Ідеально підійде пашміна, легкі бавовняні пледи або дуже тепла верблюжа шерсть – все залежить від того, для чого буде використовуватися плед (як ковдру, утеплення в коляску, покривала на дитяче ліжко).
Якого розміру має бути дитячий плед? Розміри дитячого пледа бувають різні: найбільш поширеними є 75 см х 100 см, 80 см х 110 см і 90 см х 120 см. Бувають і квадратні пледи. Стандартний розмір дитячого ліжечка – 70 см х 100 см, тому ці параметри ми вважатимемо оптимальним розміром дитячого пледа. Зрозуміло, старшим дітям потрібні вже й пледи інших розмірів: виходьте з параметрів ліжка і купуйте плед трохи більшого розміру – ось і весь секрет.
Що ж до забарвлення, для старших дітей добре підійдуть яскраві і соковиті відтінки: у цьому випадку рекомендуємо розглянути плед з мікрофібри та акрилу, вони завжди представлені в багатьох варіантах.

Плед у пологовий будинок

Це абсолютно особливий вид пледів, які використовуються замість традиційних конвертів для виписки з пологового будинку. Такі пледи декоровані рюшами або мереживом. Вони мають двошарову структуру: м’яку та гіпоалергенну тканину всередині, міцний і щільний матеріал зовні. Але також чималою популярністю зараз користуються в’язані пледи для пологового будинку.

Догляд за пледом

Зрозуміло, щоб плед прослужив якомога довше і не втратив своєї привабливості, за ним потрібно грамотно доглядати. І залежить цей процес від матеріалу, з якого виготовлено виріб.
Нам потрібно розібратися в таких нюансах: як прати плед, чи можна користуватися режимом віджиму, чи добре переносить тканину сушіння високими температурами, чи можна прасувати плед.
Вовняний плед має властивість самоочищатися, особливо якщо немає синтетичних домішок. Якщо немає помітних забруднень, краще взагалі не вдаватися до прання: періодично струшуйте та провітрюйте річ. Ну а у разі потреби прайте тільки в самому делікатному режимі, в ідеалі та засіб для прання вибирати спеціальне, для вовни (до складу входить ланолін, який зберігає м’яким і пухнастим плед). Віджимання тільки на найнижчих обертах, щоб не деформувати матеріал. Сушити плед можна як на звичайній сушінні або на будь-якій рівній поверхні. Котишки добре забираються нейлоновою щіткою. Якщо ви вирішили прибрати плед на зберігання в шафу, краще тримати його в окремому пакеті: додайте туди лаванду або кедр – відмінний аромат та захист від молі.
Бавовняний плед також вимагає дуже дбайливого поводження. Прання делікатне, температура води до 40 градусів. Віджим також самий щадний. Найбезпечніший варіант – прати вручну, попередньо замочивши виріб. Важливо: викручувати плед вкрай небажано, дайте стекти воді, дуже м’яко відіжміть зайву вологу, але не намагайтеся застосовувати силу – інакше плед неминуче деформується.
Флісовий плед. Матеріал має хороші водовідштовхувальні властивості, тому при пранні важливо знати: засоби, що містять хлор, і кондиціонери для білизни нейтралізують цю якість флісу. Режим прання найделікатніший. Віджим: автоматичний категорично не підходить, а руками – виключно ніжні рухи, що погладжують. Що стосується сушіння, тут теж є свої нюанси: бажано мокрий плед тримати подалі від батарей та прямих сонячних променів.
Такі ж рекомендації можна дати і для прання акрилового пледа, виробів з мікрофібри або штучного хутра: головний принцип – прання та віджимання найдбайливіші.
І, звичайно, варто пам’ятати, що будь-який матеріал любить повітря: діставайте час від часу пледи з шафи і дайте можливість їм добре провітритися.