Що одягнути на відпочинок до Іспанії

Іспанія – країна, що приваблює туристів розкішним морем, південною екзотикою та чудовою архітектурою. Туристи отримають тут масу вражень: насолодяться м’яким середземноморським кліматом і неповторною природою, прогуляються старовинними вуличками стародавніх міст, продегустують дивовижні вина, зможуть потішити себе свіжими фруктами, морепродуктами і, звичайно, хамоном.
Щоб розібратися, які речі взяти з собою, звернемо увагу на вирішальні чинники: сезон, напрямок вашого туризму (спокійний пляжний релакс, шопінг-тур чи знайомство з пам’ятниками історії зі значним фізичним навантаженням, а можливо, вам просто хочеться відпочити та відвідати якнайбільше привабливих кафе та ресторанчиків, занурившись у гастротуризм). У будь-якому випадку краще заздалегідь продумати свій багаж, щоб довгоочікувана поїздка запам’яталася надовго.

Жіночий одяг для відпочинку

Який одяг взяти до Іспанії?

Іспанія – одна з найспекотніших країн Європи. У розпал літа на півдні тижнями стоїть сорокаградусна спека, тому беріть ті речі, в яких вам зручно ходитиме сонцем.
Це легкі сукні, сарафани, блузки, футболки, топи, спідниці та літні штани, шорти. Ходити під палючим сонцем без головного убору небезпечно, а це означає, що з собою слід взяти капелюх, панаму або косинку, якими ви зможете прикрити голову.
На випадок прохолодного вечора, морської прогулянки – трикотажна або бавовняна сорочка, яка допоможе також прикрити плечі, що злегка обгоріли. Якщо збираєтесь долучитися до нічного життя, не забудьте продумати клубне вбрання.
Взуття – легке, без каблука, в якому ви не втомитеся гуляти мальовничими іспанськими містечками. І пам’ятайте, що нерідко гуляти вам доведеться бруківкою – підошва повинна бути дуже щільною.
На щастя, Іспанія дуже демократична щодо туристів, тому якихось серйозних обмежень у дрес-коді немає. Головне продумувати свої маршрути заздалегідь і в ті дні, коли у вас за планом відвідування соборів, має сенс одягтися скромніше, не забувши взяти з собою додатковий шар одягу: у деяких храмах навіть у спекотне літо відчувається прохолода. Ця ж рекомендація стосується й музеїв.

Що взяти на пляж?

В Іспанії більше 2 тисяч відмінних морських пляжів, тому ретельно продумайте свій пляжний образ: вам знадобляться халатик або сарафан на гудзиках або блискавці, 2 купальні костюми (переодягнутися після купання в сухе завжди приємно і корисно для здоров’я), в’єтнамки, пляжні капці. Якщо любите повернутися в парео – можна захопити його із собою. Аксесуари (капелюх, сонцезахисні окуляри та пляжна сумка) бажано підбирати в єдиному стилі – тоді ваш образ буде стильним і гармонійним.

Взуття на відпочинку в Іспанії: яке і скільки?

У поїздці знадобиться кілька пар взуття: шльопанці, лакси для пляжу, кеди, сліпони, босоніжки – для екскурсій. Якщо збираєтеся влаштувати фотосесію, відправитися до ресторану або клубу, потрібне відповідне взуття.

Чоловічий одяг для відпочинку

Який одяг взяти до Іспанії?

Чоловіки, як правило, обходяться на відпочинку меншою кількістю речей, але їм необхідно подбати про свій гардероб заздалегідь.
Влітку достатньо взяти із собою світлі штани та шорти, кілька футболок, сорочок поло. Стане в нагоді бавовняна сорочка з довгим рукавом, яку можна накинути на плечі ввечері, на прогулянці, на пляжі, щоб прикритися від сонця.
На пляжі знадобляться плавки – бажано взяти дві пари плавок, щоб при необхідності можна було переодягнутися. Якщо плануєте займатися улюбленим спортом навіть під час відпустки – варто продумати екіпірування.
Не забудьте про кепку, бейсболку, сонцезахисні окуляри. На випадок холодного вечора захопіть толстовку.
Якщо ви подорожуєте з коханою, готуйтеся до того, що неминуче станеться фотосесія: має сенс заздалегідь обговорити цей момент і в ідеалі спільно продумати пару фемілі-цибулин, щоб ваші кадри вийшли максимально ефектними та оригінальними.

Взуття для відпочинку в Іспанії

Знадобляться літні туфлі, кросівки, кеди. Для пляжу – шльопанці або в’єтнамки. Намагайтеся взяти розношене комфортне взуття, не ризикуйте: нові туфлі можуть зіпсувати поїздку!

Що взяти з собою навесні, восени, взимку?

Не завжди наші поїздки за кордон припадають на літо. Що брати з собою в більш прохолодну пору року?
Зрозуміло, насамперед необхідно вивчити статистику за погодою, подивитися, наскільки часто цього сезону йдуть дощі. Продумайте заздалегідь, чи варто вирушати в аеропорт в теплому пуховику, який напевно вам доведеться залишити в номері – віддавайте перевагу легкому верхньому демісезонному одязі. Краще взяти додатково кілька светрів.
Зима в Іспанії тепла і сира, тому і чоловікам, і жінкам потрібно обов’язково взяти легку, але досить теплу куртку, що не промокає. Звичайно, стильне пальто також дуже доречно виглядатиме на тлі іспанської архітектури, але тоді продумайте, яку парасольку і які аксесуари доповнять ваш цілісний образ. Вам знадобляться 2-3 светри, кілька пар джинсів або штани на зміну. Якщо у вас немає водовідштовхувальної куртки, захопіть із собою дощовик. Запорука успіху – сухі ноги, тому демісезонному взуттю треба приділити особливу увагу.
Ранньої весни та пізньої осені туристів мало, це ідеальний час для екскурсій, спокійних прогулянок. Ретельно продумавши свій гардероб, ви отримаєте величезну насолоду від прогулянок без натовпу.

Дитячий одяг для відпочинку в Іспанії

Малюка до року зібрати на відпочинок порівняно нескладно: йому будуть потрібні ті ж «чоловічки», сорочечки, кофточки, панамки, памперси, що й у рідному місті. Головне – надійно захистити крихту від палючого сонця, тримати його в тіні.
А ось маленьким туристам дошкільного та шкільного віку знадобиться відповідний гардероб.

Одяг для відпочинку в Іспанії для хлопчиків

Що знадобиться хлопчикам на відпочинку?

Хлопчику протягом дня складно залишатися чистим і охайним, тому передбачте щодня одну-дві футболки – як темні, так і світлі. Тоді вам не доведеться починати під час відпочинку вечірнє прання. Потрібні шорти, джинси, літні штани, спортивні штани.
Для прохолодного вечора візьміть светр, футболку або сорочку з довгим рукавом. Потрібні речі на відпочинку – бейсболка, кепка, панамка, плавки, трусики.

Яке взуття взяти для хлопчика?

Обов’язково беріть ту взуття, в якій дитина вже ходила! Для пляжу – це крокси, лакси. Щодня – сандалії. Бажано мати в запасі кросівки або кеди для екскурсій, т трекінгових прогулянок.

Одяг для відпочинку в Іспанії для дівчаток

Який одяг знадобиться?

Маленькі туристки хочуть бути модними та красивими, тому заздалегідь продумайте, що ви візьмете для своєї доньки, як ці речі поєднуються між собою.
Для відпочинку знадобиться одяг із натуральних легких тканин: сарафанчики, сукні, халатики, шорти, футболки. Іноді ввечері стає прохолодніше, з моря дме свіжий бриз, і тут потрібні будуть светр, джинси, шкарпетки та гольфи.
Бажано взяти бавовняну футболку або сорочку з довгими рукавами, щоб захистити ніжну шкіру від сонячних опіків.
Не забудьте про панамку, бейсболку, капелюшок від сонця. Візьміть пару купальників та змінні трусики.
Яке взуття потрібне дівчаткам для відпочинку?
Для пляжу потрібні будуть в’єтнамки, шльопанці, для повсякденних прогулянок – босоніжки, сандалики. Для екскурсій чи вечорів – мокасини, кеди, сліпони.

Одяг для екскурсій

На що звернути увагу?

Іспанія пропонує різні екскурсії, тому необхідно хоча б приблизно спланувати будинки, що ви збираєтеся подивитися, і тоді ви будете ідеально одягнені у будь-якій поїздці.
Прогулянки морем. Морські бризки, свіжий вітер висувають свої вимоги до одягу. Найкраще вибрати бриджі, легку сорочку або туніку з довгими рукавами. Таке вбрання захистить тіло від прохолоди та сонячних опіків.
Екскурсія містом. Тут доречним буде вільний легкий одяг. Не варто одягати на себе зухвало відкриті вбрання – коротенькі шорти, топи. Під час подібних екскурсій туристи іноді заходять до храмів, музеїв – виберіть для таких відвідувань комфортний скромний одяг: коліна та плечі мають бути закриті.
Знайомство з природними пам’ятками. У цій ситуації підійде спортивний стиль: зручні штани, джинси, кросівки.
Під час будь-якої екскурсії переважні простий одяг з тканин, що немнуть, зручне взуття. Обов’язково одягніть головний убір!

Кошти для догляду за дитиною

Поїздки з дітьми – це не тільки велика радість, нові враження для ваших малюків, а й велика відповідальність, яка лягає на батьківські плечі. Візьміть із собою якнайбільше вологих бактерицидних серветок, дитячий крем, пантенол від опіків, захисний крем від сонця. Необхідні гігієнічні засоби: шампунь, зубна паста, зубна щітка.

Які засоби необхідні для відпочинку з малюками?

Якщо в подорож з батьками їдуть зовсім маленькі діти грудного та ясельного віку (до 3-х років), то в багажі доведеться передбачити набагато більше доглядових засобів.
По-перше, обов’язково знадобляться саме ті памперси, до яких звикла дитина, тому що до нових марок у неї може виникнути алергія.
По-друге, необхідні непромокаючі пелюшки, клейонка, присипка, звичне для дитини мило.
По-третє, візьміть улюблені іграшки, книжку, які порадують малюка під час перельоту, пляшечку, дитячий посуд, нагрудники.
Особлива тема – горщик. Зовсім маленька дитина не зуміє користуватися унітазом, тому краще взяти компактний аксесуар, заздалегідь привчити до нього дитину та взяти горщик із собою – так буде легше і вам, і малюкові.

Чек-лист необхідного одягу

  • Змінна білизна
  • Купальники, плавки (по 2 пари)
  • Парео/пляжні труси для чоловіків
  • Кілька пар шкарпеток
  • Поло/майки/футболки (3-4 штуки)
  • Х/б сорочка з рукавом
  • Бриджі, шорти
  • Літні штани, джинси
  • Плаття, сарафани
  • На вечір – одяг з довгим рукавом
  • Халатик
  • Взуття: для пляжу, прогулянки, занять спортом, екскурсій
  • Головний убір

Зазвичай у готелях є фени, рідке мило, шампунь. Корисна дрібниця – іспанський розмовник. Якщо він буде під рукою, вам буде простіше домовитися з іспанцями в магазині, кафе, готелі. Електронна версія розмовника або переклад онлайн за наявності інтернету також дуже вас виручать.

Яку валюту брати до Іспанії?

Офіційна валюта – євро. Звісно, у банку чи обмінному пункті обмінюють будь-яку валюту, але курс може бути невигідним для приїжджих, тому краще запастися необхідною сумою в євро заздалегідь.
Досвідчені туристи стверджують, що необхідно мати на кишенькові витрати приблизно 40-50 євро на день. Бажано розміняти великі купюри і мати в кишені хоча б трохи дрібних грошей, щоби розплатитися за чашку кави або проїзд у транспорті.
Митні правила Іспанії вимагають декларувати суму, що перевищує 10 тис. євро. Дрібніші суми можна провозити без проблем. А ще краще віддати перевагу банківській карті – практично скрізь ними можна оплачувати покупки, їжу у ресторанах тощо.

Які документи потрібні для відпочинку в Іспанії?

Українським туристам із біометричними паспортами іспанська віза не потрібна.

  • Закордонні паспорти на дорослих та дітей – перевірте терміни їх дії.
  • Свідоцтво про народження дитини.
  • При виїзді одного з батьків з дітьми – нотаріально завірений дозвіл на поїздку від другого з батьків.
  • Авіаквитки (роздруківка або оригінал у смартфоні).
  • Путівка (для організованих туристів).
  • Для неорганізованих – підтвердження бронювання житла.
  • Медичне страхування.
  • Тим, хто планує взяти в оренду автомобіль, потрібні права.
  • Гроші, банківська картка.

Оскільки під час поїздки можливі різні ситуації, заздалегідь дізнайтеся про номери телефонів українського консульства. Окремо від основного пакета сховайте копії всіх документів.

Які ліки потрібно взяти на відпочинок в Іспанії?

Ліки можуть знадобитися в будь-якій поїздці, вони не піддаються санітарному контролю. Єдина вимога – здати пакет із ліками у багаж. З собою в салоні літака можна провозити одне-два необхідні найменування.
На відпочинку часто потрібний такий набір препаратів: ентеросорбенти, жарознижувальні, знеболювальні засоби. Не завадять препарати від алергії, які знімають біль укусів комах.
У будь-якому випадку необхідно порадитися з сімейним лікарем, педіатром, які порекомендують індивідуальні засоби для конкретної родини.

Подорожі до Іспанії в умовах COVID-а

На даний момент Іспанія дуже лояльна до туристів. Наприклад, донедавна українські мандрівники мали змогу відвідувати країну навіть без тестування. Однак у зв’язку з новим спалахом епідемії умови дещо посилюються: необхідно регулярно дивитися оновлені вимоги на сайті уряду чи охорони здоров’я Іспанії.
Все йде до того, що тестування (ПЛР або тест на антиген) буде необхідним для невакцинованих туристів. Тим, хто вже прищепився, боятися нема чого: головне бути в курсі останніх новин і відстежувати, які вакцини визнано Іспанією. На даний момент, на відміну від інших країн Європи, Іспанію влаштовує і Коронавак. У будь-якому випадку для того, щоб подорожувати спокійно та безпечно, своєчасна вакцинація – запорука успіху. У багатьох країнах Європи сертифікат вимагають навіть у закладах харчування, музеях, храмах.
Тому ми дуже рекомендуємо вам заздалегідь продумати цей момент: отримати 2 дози вакцини і обов’язково мати не тільки паперовий міжнародний сертифікат англійською мовою, але й завантажити електронну версію в додатку «Дія». А також пам’ятайте, що за 72 години до вильоту необхідно заповнити анкету на сайті охорони здоров’я Іспанії – це не складна, але важлива формальність.
І останній важливий момент: зверніть увагу, чи має страховка антиковидне покриття. Ця вимога зараз є обов’язковою для всіх. Більшість страхових компаній автоматично включають цей параграф у кожен вид страховок, але краще перевіряти ще раз.