Як вибрати постільну білизну?

Міцний сон – основа нашого здоров’я. Якість сну залежить від багатьох факторів, у тому числі від того, якою постільною білизною ви користуєтеся. Тому до вибору комплекту для сну слід поставитися дуже уважно!

Головні правила вибору білизни

Третину частину всього нашого життя ми проводимо уві сні! Тому так важливо купити якісне постільні речі. За якими критеріями варто обирати білизну? Фахівці називають кілька основних характеристик: структура та тип тканини, переплетення ниток, відповідність інтер’єру, індивідуальне сприйняття комплекту на колір, запах. З усіма характеристиками ми зараз розберемося.

Тип тканини

Найпопулярніші вироби з бавовни, льону, шовку. Ці натуральні волокна гігроскопічні, повітропроникні, приємні на дотик.

  • Найчастіше постільну білизну виготовляють із бавовни. Легкий варіант. Штапельні волокна, додані до бавовни, роблять його довговічнішим.
  • Натуральну шовкову білизну не дарма вибирали багаті люди за всіх часів. Легка тканина, що струмує, сприяє комфортному сну, а волокна шовку допомагають утримувати воду у обличчя, забезпечуючи вранці квітучий вигляд.
  • Бязь – міцна, надійна тканина. Вона довго вам прослужить, її легко доглядати.
  • Батист – дорогий, але не міцний матеріал, іноді його називають різновидом шовку. Батистову білизну не можна часто прати у гарячій воді, це святковий варіант.
  • Сатін. Шовковистий натуральний матеріал. Спеціальне плетіння забезпечує міцність тканини.

Кількість ниток, їх сплетення

Ця характеристика важлива, якщо ви вибираєте постільну білизну високої якості з шовку або сатину. У таких тканинах справді мають значення кількість ниток, характер їхнього сплетення. Але іноді виробники пишуть на своїх виробах із бавовни, що при їх виготовленні використані подвійні нитки. Насправді, це маркетинговий хід, щоб зробити комплект дорожчим. Тому, купуючи звичайну бавовняну білизну, не варто звертати увагу на кількість ниток.

Ще один фактор вибору – переплетення основи.

  • Бавовняні тканини не мають щільного переплетення ниток – в результаті, виходить легка тканина, що похрумтує.
  • Синтетичні матеріали мають середню щільність переплетення. За рахунок цього забезпечується стійкість до забруднень, зім’яти таку тканину неможливо.
  • Сатин, фланель – у таких матеріалах нитки переплітаються у вигляді хреста, вони досить щільні та зігріють у холодну пору року.

Розміри комплекту для сну

Важливий параметр – розміри простирадл та підковдр. Обов’язково виміряйте своє місце для сну, щоб підібрати найбільш вдалий варіант. Ось як виглядають стандартні розміри.

  • Напівторний (145х214см).
  • Двоспальний (195х220 см).
  • Євростандарт (220х240 см), підковдри можуть бути двох варіантів: 200х220 см та 220х240 см.

Для дитячого ліжечка існують такі розміри:

  • стандартний (145х214 см);
  • ясельний (100х150 см).

Постільна білизна в інтер’єрі

Яскрава приваблива білизна позитивно впливає на настрій людини, її бажання лягти та відпочити. Можна вибрати комплекти, що гармонують із оздобленням спальні, в єдиній або контрастній кольоровій гамі.

Фахівці пропонують різноманітні варіанти оформлення постільної білизни: дрібний та великий принт, різноманітні поєднання кольорів. Зазвичай вибір залишається за самою людиною, якій подобається той чи інший підхід до оздоблення власної спальні.

Білизна за сезоном

Ми звикли використовувати ковдри та покривала по сезону, але до постільної білизни також є сезонні вимоги.

  • Сатиновими, шовковими комплектами користуються цілий рік.
  • Махра, фланель – у такому ліжку спати буде затишно та комфортно навіть у морози.
  • Бавовна – літній варіант, найбільш прийнятний для спекотних днів.

Запах, кольорова гама, шви

  • У постільної білизни гарної якості завжди приємний запах. Якщо на етикетці вказані натуральні інгредієнти, а білизна пахне «хімією» означає щось не в порядку. Від такої покупки краще утриматись.
  • Зверніть увагу і на якість фарбування. Якщо білизна має контрастне «обличчя» і невиразний виворот, це сигнал про те, що такий виріб злиняє після перших прань.
  • Акуратні шви – ще одна ознака якісного виробу. Перевірте, як оброблені краї. У дорогого комплекту мають бути рівні акуратні шви.

Від якої покупки краще відмовитися

Хороша постільна білизна на 100% складається з натуральних волокон. Від синтетики краще відмовитись. Так, вони довговічніші, не мнуться, швидко сохнуть, але при цьому не вбирають вологу, взимку в них холодно, а влітку спекотно.

Враховуйте тип тканини, колір, помацайте матеріал, наскільки він приємний при дотику до тіла. Улюблений колір білизни допоможе швидше заснути!

Особливо ретельно потрібно вибирати постільна білизна для дітей. Синтетика тут взагалі неприйнятна, оскільки спричиняє алергію. Беріть тільки на 100% натуральні тканини відповідного кольору та розміру.