Цікаві факти про вишиванку

Сукні, костюми, блузи, сорочки та навіть пальто з українською вишивкою стали не просто дуже популярними. Цей гарний та зручний одяг дозволяє почуватися по-справжньому українцем, відчувати гордість за своє коріння, за ту силу та любов до свободи, яку передали нам предки.
Вишиванка це справді універсальний одяг, який виглядає ошатно у свята, і стильно і красиво в будні.
І справді, будь-які фасони з використанням української національної вишивки ніколи не виглядатимуть банально!

Отже, 7 фактів про вишиванку.

  1. Ви знаєте, що означає і звідки пішов вираз «Народився в сорочці?».
    Здавна вважалося, що сорочка «закриває» людину з усіх боків, і особливі візерунки, вишиті на ній є захистом від негативної енергії. Через подібне значення сорочкою називали також навколоплідний міхур, в якому був малюк в утробі матері. Якщо дитина народжувалась у міхурі, і вона не розривалася, існувало повір’я, що це принесе щастя та везіння.
  2. У кожній області України є свої традиції української вишивки. На Закарпатті переважають геометричні візерунки, на Волині – рослинні, мереживні, повітряні ажурні візерунки прийняті у Хмельницькій області. На Київщині – рослинні мотиви, але з акцентом на реалізм. Вишиванки з двоколірним візерунком були популярні на Вінниччині, у Київському, Хмельницькому та Черкаському регіонах та на Кіровоградщині.
  3. Традиційна українська вишиванка використовує максимально лаконічну палітру. Тому візерунки завжди гармонійні та витримані. Найчастіше використовують два кольори – червоний та чорний. Синій колір широко застосовується також і найчастіше використовується замість чорного. Помаранчевий, жовтий та зелений використовують значно рідше, і ще рідше такі кольори, як золотий та срібний.
    Колірна гама відрізнялася також залежно від регіону. На Полтавщині та Чернігівщині були найбільш поширені одноколірні вишиванки – колір вишивки та полотна збігався. Часто це був варіант – білими нитками на білій сорочці. Цікаво, що спостерігається певна тенденція – чим південніше, тим використовується багатша палітра кольорів. Найбільш популярні квіти полотна – білий та натуральний – колір небіленого полотна (від кремового, бежевого до сірого).
    Чорний колір вишиванки вважали за колір печалі, але в деяких регіонах чорні сорочки носили літні чоловіки.
  4. Візерунки та кольори вишивки мають особливе значення. Червоний колір дуже часто був присутній на весільному вбранні, оскільки він означає любов, пристрасть. Білий – колір невинності та чистоти, чистих почуттів та намірів, тому весільні вбрання завжди були білими. Жовтий означає радість та надію, синій – вода, небо, спокій, іньська енергія – жіночий початок. Щоб набути душевної рівноваги люди здавна сиділи на природі, дивлячись у синє небо. Вишневий та коричневий використовували рідко. Це приземлені, важкі кольори. Переважно їх застосовували лише для акцентів.
  5. Дитячі сорочки традиційно до семи років робили без вишивки. Після семи років сорочку міняли на вишиванку із квітковими, рослинними візерунками. Найпоширеніший дитячий оберіг – вишивка із зірками. Для дівчаток шили моделі із блакитної чи синьої тканини. Це посилювало жіночий початок.
  6. Сучасні дизайнери широко використовують мотиви традиційної української вишивки у колекціях своїх моделей. Вишиванка відмінно поєднується з джинсами, спідницями, роблячи пересічне вбрання стильним і незвичайним. Національною вишивкою прикрашають пальто пальто, сукні, жилети, шапки, аксесуари та ін. Оригінально та красиво виглядає пояс із українською вишивкою. Цей акцент робить вбрання виразним, яскравим та завершеним. Вишиванку можна одягати на свято, у будні в офіс та на прогулянку. Це справді універсальний одяг.
  7. Сьогодні національна українська вишивка популярна не тільки у жіночій та чоловічому одязі, але й в інтер’єрі та предметах декору. Виготовляють плитку з українським візерунком, чохли для мобільних телефонів, текстиль для дому та ін. Предмети декору з національним орнаментом – чудовий подарунок для друзів та близьких!