Що вдягти на відпочинок у Польщі?

Польща – географічна сусідка України, країна, що близька українцям менталітетом та мовою. Відпочинок у Польщі відрізняється різноманітністю. Північ країни – це узбережжя Балтійського моря, пляжі та курорти, купання, екскурсії. Південь – це Татри, гірськолижний спорт, місця з пологими горами, що ніби призначені для сімейного відпочинку. Тут є і джерела з цілющою мінеральною водою, відмінні санаторії.

Окрім того, всією Польщею розкидані середньовічні міста, замки, музейні комплекси, які вражають своєю красою та приваблюють мільйони туристів із різних країн. В країні розвинений також «зелений туризм»: можна відпочивати в сільських будинках, пансіонатах, біля озер і річок, під високими соснами.

То що ж взяти з собою на відпочинок у Польщі? Ясна річ, це залежить від того, куди і коли ви їдете.

Жіночий одяг для відпочинку на узбережжі

Який одяг взяти до Польщі?

Зазвичай пляжний відпочинок у Польщі – це літні місяці, але погоді на Балтиці притаманна мінливість. Спекотні дні чергуються з прохолодними і дощовими, тому, вирушаючи відпочивати на балтійське узбережжя, обов’язково візьміть джинси, непромокаючу вітровку, кросівки або снікерси.

Покладіть у валізу кілька футболок, шорти або бриджі, знадобляться легкі сукні, спідниці. Обов’язково візьміть одяг з натуральних тканин із довгими рукавами – толстовку, сорочку, які можна вдягнути у вітряний сонячний день.

Що брати на вечір?

Увечері погода може бути досить свіжою, тому стануть у нагоді штани з легкої плащової тканини, трикотажний джемпер, світшот. У червні та другій половині серпня погода може чинити і неприємні сюрпризи, тому не зайвим буде теплий кардиган, знадобиться парасолька.

Відпочинок на балтійському узбережжі – це не тільки пляж, а й екскурсії, вечірні посиденьки у численних кафе та ресторанах. Особливого дрес-коду для відвідування цих закладів немає, але коктейльна сукня, довга літня спідниця завжди будуть доречними.

Збираючись на відпочинок до Польщі, зверніть увагу на те, що польські жінки славляться своїм вмінням правильно обирати та носити модний одяг. Намагайтеся взяти ті речі, які підкреслять ваш смак і зроблять вас елегантною.

Що взяти на пляж?

Для пляжу вам знадобиться сукня-халат із наскрізною застібкою, сарафан, пара купальників, які можна міняти протягом дня. Враховуйте, що вода в Балтійському морі навіть у розпал сезону зрідка сягає вище 20 градусів, а свіжі вітри не дозволять вам сидіти в мокрому одязі, тому одразу ж переодягайтесь у сухий комплект не буде зайвим і парео, яке можна накинути на плечі. Капелюшок, панама від сонця, окуляри – і ви екіпіровані для відпочинку.

Скільки пар взуття слід взяти?

Покладіть у чемодан шльопанці для пляжу, кеди, сліпони для прогулянок та екскурсій, босоніжки на підборах або туфлі для вечірніх виходів, прогулянок, фотосесій.

Чоловічий одяг для відпочинку

Що взяти із собою до Польщі?

Чоловічий гардероб для пляжного відпочинку на Балтійському узбережжі відрізняється від повсякденного одягу, який носять у рідному місті.

Що покласти у валізу чоловікам? По-перше, легкі світлі штани, бриджі. По-друге, кілька сорочок, поло, футболок, сорочок із коротким рукавом. На пляж – плавки та шорти, бейсболка, сонцезахисні окуляри. Обов’язково візьміть одяг з довгим рукавом: сорочку, футболку, толстовку, які стануть у нагоді вранці, захистять від вітру і сонця.

Що вдягати ввечері?

Тепла погода вдень на узбережжі часто змінюється вечірньою прохолодою, або навіть дощовою погодою. Стануть в нагоді вітровка, джинси, джемпер або легкий светр. Захопіть із собою парасольку.

Яке взуття обрати?

Для пляжу знадобляться в’єтнамки, слакси. Для екскурсій та занять спортом – кросівки (кеди). Для вечірніх прогулянок та відвідування ресторану кафе – легкі туфлі.

Дитячий одяг для відпочинку в Польщі

Якщо ви вирішили взяти з собою малюка грудного віку, то зібрати речі для нього неважко: немовляті знадобиться весь той одяг, який він носить удома. Це сорочечки, боді, панамки. Візьміть обов’язково теплий одяг: комбінезон, шапочку, теплу кофтинку. Не забудьте про памперси – беріть ту марку, до якої звик малюк.

Дітям дошкільного та шкільного віку доведеться підготувати спеціальні речі, необхідні для відпочинку.

Одяг для відпочинку у Польщі: хлопчики

Що взяти для хлопчиків?

На кожен день знадобиться чиста футболка або сорочка, якщо не хочете починати прання. Також потрібні джинси, шорти, бриджі. Не намагайтеся взяти всі речі тільки світлих відтінків – темна футболка буде доречною та практичнішою. Не забудьте плавки, бейсболку чи панамку.

Для прохолодних днів і вечорів потрібні шкарпетки, футболка або сорочка з довгим рукавом, літні штани, светр, вітровка з капюшоном.

Взуття для хлопчика у Польщі

Беріть в поїздку те взуття, в якому дитина вже звикла ходити: сандалі, кеди. Для пляжу візьміть крокси, в’єтнамки.

Одяг для відпочинку у Польщі: дівчата

Який одяг знадобиться?

Одяг дочки – це відображення смаку її матері! Продумайте, як виглядатиме на відпочинку ваша маленька модниця.

Для пляжного відпочинку потрібні халатики, сарафанчики, легкі сукні, футболки та шортики. Намагайтеся обирати ті речі, як можна поєднати в красиві модні комплекти. Обов’язково візьміть із собою вітровку, джинси або штани, светр. Гольфи, шкарпетки також будуть дуже потрібні.

Навіть у сонячний день може дмути свіжий вітер, тому футболка або сорочка з довгим рукавом будуть дуже доречними.

Візьміть з собою кілька купальників, пару трусики, капелюшок, панамку.

Яке взуття взяти для дівчинки?

Для відпочинку на пляжі знадобляться крокси, шльопанці. Для повсякденних прогулянок – босоніжки. Увечері чи в прохолодну погоду не зайвими будуть кеди, кросівки, туфельки.

Відпочинок у Татрах

Відпочинок у горах – це завжди непередбачувані погодні умови. Навіть якщо ви їдете в гори влітку, погода може змінитися миттєво. Вдень це може бути +20-25, а ввечері – дощ та зниження температури до +5-10. Якщо ж ви зібралися відпочивати взимку на гірськолижних курортах Закопане, то й екіпірування має бути відповідним. Зважайте на те, що спорядження можна взяти напрокат.

Для походу в гори вам потрібен професійний одяг: спортивні штани, футболки, флісові речі, термошкарпетки, відповідний головний убір, куртка або вітровка. Для зими – термобілизна, мембранна куртка, штани, що не промокають. Обов’язково передбачте захист від дощу: плащ у вигляді пончо, куртка з капюшоном. Взуття потрібне міцне і перевірене, найкраще підійдуть трекінгові кросівки. Про всяк випадок, візьміть запасну пару. Обробіть взуття водостійким засобом. Добре допомагають захистити взуття від бруду та вологи спеціальні бахіли.

Кожен учасник походу має взяти кухоль, ложку, миску, аптечка з матеріалами для перев’язки та індивідуальними ліками, ліхтарик.

Зважайте на особливості регіону: у Татрах на території Польщі не можна палити вогнища, ночувати в наметах, ходити поза затвердженими маршрутами. Мандруючи національними парками, на ночівлю слід зупинятися в притулках для туристів.

Екскурсійний відпочинок

На що звернути увагу?

Польща – країна численних пам’яток: туристів приваблюють унікальні замки, музеї, архітектурні шедеври, фестивальне життя сучасної Польщі. Що взяти з собою для екскурсійного відпочинку?

Головні вимоги до одягу: комфорт, стриманість, лаконічність. Топіки, шорти, занадто відкриті та короткі сукні тут недоречні. В холодну пору року одягайтеся за погодою, ваш верхній одяг не відрізнятиметься від того, який ви носите в рідному місті. Влітку підійдуть штани, спідниці, джинси, футболки, блузки. Постарайтеся, щоб одяг виглядав гідно, але не заважав вам вільно рухатися.

Якщо ви збираєтеся на тривалу екскурсію, візьміть змінну білизну, запасні футболки, сорочки. Віддайте перевагу тканинам, що не зімнуться одразу.

Засоби догляду за дитиною

У будь-якій мандрівці з дитиною вам знадобляться вологі серветки, дезінфікуючі засоби, дитячий крем.

Що взяти, якщо ви їдете з малечею до трьох років?

Грудничкам та діткам ясельного віку доглядових засобів буде потрібно більше. Насамперед, необхідні памперси. Не варто розраховувати, що ви все купите на місці: дитина звикає до певної марки памперсів, і в неї може виявитися алергія. Беріть також великі та маленькі вологі серветки, клейонку, присипку, масло, до яких звикла ваша крихітка.

Не складайте всі ці доглядові засоби до валізу: з собою в сумочку покладіть пляшечку з водою (ємкість до 100 мл), змінний памперс, серветки, улюблену іграшку.

Чек-лист необхідних речей

Список залежить від пори року та обраного відпочинку, але у будь-якому випадку, ось список того, що треба взяти обов’язково:

  • непромокаюча вітровка з капюшоном;
  • розношене зручне взуття – кросівки та капці;
  • маленька сумочка через плече, бананка для грошей, документів;
  • декілька пар білизни;
  • плавки, купальники;
  • сезонний головний убір;
  • джинси, футболки, сорочки – залежно від виду відпочинку;
  • камера або фотоапарат.

Якщо ви плануєте переважно екскурсійний відпочинок, візьміть мінімум речей.

Яку валюту брати до Польщі?

Незважаючи на те, що Польща є членом ЄС, офіційною валютою тут є польський злотий. Євро та доларами розплатитися можливо, але далеко не завжди. Тому потрібно або заздалегідь запастись злотими, або везти долари та євро та міняти їх в обмінних пунктах – проблем із цим немає.

Всюди – у магазинах, готелях, ресторанах, кафе – приймають стандартні банківські картки Visa, MasterCard. Банкомати видають лише злоті, а за конвертацію доведеться сплатити комісію 3%.

Без декларування можна провозити суму еквівалентом до 10 000 євро.

Які документи потрібні для відпочинку у Польщі?

Українцям із біометричними паспортами віза не потрібна.

  • Закордонні паспорти (на дорослих та дітей).
  • Для дитини свідоцтво про народження.
  • На дитину, яка виїжджає з одним з батьків – нотаріальний дозвіл від іншого з батьків.
  • Роздруковані квитки (посадкові талони) або варіант у смартфоні.
  • Турпутівка для організованих мандрівників. Для неорганізованих – бронювання житла.
  • Медичне страхування.
  • Якщо збираєтеся орендувати авто – права.
  • Гроші, картки.

Заздалегідь запасіться контактами українського консульства. Зніміть копії з документів та сховайте їх окремо.

Які ліки брати до Польщі?

Практично будь-які ліки доступні в польських аптеках. Але якщо вам потрібні якісь особливі ліки, якщо ви сердечник, астматик, алергік – беріть свої лікарські засоби.

Якщо хочете везти аптечку із собою, покладіть у неї засоби від головного болю, від розладу шлунка, аспірин, бактерицидний пластир, антисептичні засоби.

Подорожі до Польщі в умовах COVID-а

На сьогодні туристам з країн, що не входять до Шенгенської зони, потрібно знати про досить серйозні умови: щоб уникнути обов’язкового карантину, необхідно мати сертифікат про вакцинацію (на жаль, коронавак так і не затвердили) після останньої дози має пройти не менш, ніж 14 днів. З 15 грудня впровадили ще й додаткове тестування. Тому вкрай важливо регулярно переглядати офіційні сайти уряду, митниці та МОЗ країни, щоб не пропустити чергові нововведення.

Важливо зареєструвати свій сертифікат в електронній програмі «Дія» та отримати індивідуальний кюар-код. Майте на увазі: програма може влаштувати перевірку ідентифікації у будь-яку мить. Зробіть скрін свого коду (та сторінка, де можна побачити дати завершення дії сертифікату), а краще ще й у паперовому вигляді надрукуйте. Саме цей документ на сьогоднішній день є найважливішим для мандрівників, оскільки без сертифікату вас не заселять у готель, не пустять до музею та закладів харчування.

За кілька днів до подорожі необхідно заповнити анкету для отримання карти місцезнаходження мандрівника. Посилання на необхідні ресурси вам надішле авіакомпанія або ваш туристичний агент.

Не забудьте перевірити, чи ваша страховка включає антиковідне покриття, оскільки цей пункт є однією з вимог до всіх мандрівників.