Що вдягти на відпочинку в Туреччині

Туреччина не дарма є одним з найпопулярніших курортів: прекрасна сонячна країна з розкішним морем, вражаючи своїм різноманіттям природа, безліч мультикультурних археологічних і архітектурних перлин, популярних маршрутів і чудова туристична інфраструктура.

Коли йдеться про довгоочікувану відпустку в Туреччині, важливо продумати детально свій гардероб, адже ніщо не має затьмарити ваш відпочинок, навіть якщо ви збираєтеся виключно ніжитися на пляжі. Зрозуміло, немає жодної необхідності брати якомога більше речей і потім копирсатися в купі речей, які ви гарантовано не вдягнете жодного разу.

Орієнтуйтеся насамперед на характерні для вашого сезону та регіону показники температури. І не забувайте, що Туреччина – мусульманська країна. І цей фактор також слід врахувати при складанні гардеробу.

І ще один загальний момент: ну, який відпочинок без фотосесій! Якщо ви їдете всією сім’єю, заздалегідь продумайте цей момент, створіть кілька фемілі-луків, щоб залишити найбільш яскраві та естетично красиві спогади.

Жіночий одяг для відпочинку

Який одяг взяти до Туреччини?

Продумайте свій гардероб так, щоб на кожен день у вас була 1-2 варіанти образу: для спеки завжди актуальні світлі сарафани та сукні вільного крою з натуральних тканин, ромпери, шорти, тонкі штани та легкі спідниці у поєднанні з футболками, майками чи тунікою. Відверто відкриті вбрання доречні лише на території вашого готелю. Вирушаючи на прогулянку за його межами, не забувайте, що краще не привертати зайвої уваги, надайте перевагу більш стриманому одягу та довжині міді-максі. Також майте на увазі, що світла бавовняна або лляна сорочка з довгим рукавом стане в нагоді під час морської прогулянки і захистить від агресивного полуденного сонця. Якщо плануєте відвідувати мечеті, пам’ятайте про те, що голова повинна бути покритою, а сукня максимально закритою, також покладіть у сумочку шкарпетки, тому що доведеться роззутися.

Що взяти на вечір?

Залежно від регіону Туреччини та сезону перепади денної та нічної температури можуть бути дуже відчутними, тому не зайвим буде взяти і відповідний одяг: для відносно теплих вечорів достатньо накинути палантин або легкий кардиган, якщо температура набагато нижча за денну, візьміть для вечірнього променаду кілька варіантів одягу з довгим рукавом: від щільних сорочок та легкого светра до джинсової або демісезонної курточки.

Що взяти на пляж?

Візьміть із собою 2 купальники (завжди приємно перевдягнутися в сухе), палантин або легку накидку, халат, головний убір.

Скільки пар взуття потрібно брати на відпочинок?

Вам знадобляться тапочки в номер, пляжне взуття (в’єтнамки або шльопанці), зручне взуття без підборів для далеких прогулянок та екскурсій (це можуть бути босоніжки на низькому ходу, балетки, спортивне або напівспортивне взуття – головне, щоб підошва не ковзала), більш елегантна пара на вихід чи для фотосесії.

Чоловічий одяг для відпочинку

Який одяг взяти до Туреччини?

Зазвичай чоловіки не приділяють особливої ​​уваги літньому гардеробу. Але для відпочинку рекомендується взяти: по одній зміні футболок, поло або сорочок на кожен день, легкі тонкі штани, шорти пляжні та повсякденні для прогулянок, змінну білизну та шкарпетки, світлу сорочку з довгим рукавом з натуральної тканини, щоб не обгоріти в перші дні відпочинку та захистити шкіру під час прогулянки на катері чи яхті. Для пляжного релаксу достатньо двох пар плавок. Якщо ви плануєте займатися спортом, подбайте про додатковий комплект одягу. І дуже важливо не забути головний убір.

Що вдягнути ввечері?

Якщо ви подорожуєте Туреччиною, якій притаманні суттєві коливання температури, подбайте про тепліший одяг для темного часу доби. Не зайвим буде взяти джинсову курточку або вітровку, світшот, джинси або штани з щільнішої тканини, кілька пар шкарпеток.

Яке взуття брати на відпочинок?

Вам знадобиться пляжне взуття, літні сандалі для прогулянок, закрите взуття спортивного типу для екскурсійних виїздів та прохолодних вечорів.

Дитячий одяг для відпочинку в Туреччині

Якщо ви їдете на відпочинок з дитиною грудного віку, тут все зрозуміло: більше памперсів, літні сорочечки, боді, нагрудник, панамки та головне – надійні засоби захисту від сонця.

Якщо у вас старші діти, тут вже є свої нюанси.

Одяг для відпочинку в Туреччині для хлопчиків

Який одяг потрібний хлопчикам на відпочинку?

Враховуйте темперамент та акуратність свого сина. Якщо у повсякденному житті одяг «горить» на дитині, то на відпочинку не чекайте на виключення. І щоб не зв’язуватися з пранням, краще взяти по змінній футболці на кожен день, кілька пар шортиків або бриджів, закриті штани з тонкої тканини, кілька пар шкарпеток, одяг тепліший на вечір, обов’язково кілька світлих сорочок з довгим рукавом, щоб дитина не обгоріла, бейсболку, тонку панаму. Змінна білизна та кілька пар плавок для пляжу.

Яке взуття взяти для хлопчика на відпочинок у Туреччині?

Для пляжу знадобляться шльопанці, крокси або в’єтнамки. Для звичайних прогулянок беріть літні сандалі. І ще одну пару закритого взуття для прохолодних вечорів чи екскурсійних виїздів. Дуже важливо заздалегідь перевірити взуття та звикнути до нього, щоб розтерті ноги не зіпсували дитині та вам відпочинок.

Одяг для відпочинку в Туреччині для дівчаток

Який одяг знадобиться?

Продумайте по одному образу кожного дня. Надавайте перевагу платтям та сарафанам з легкої світлої та в ідеалі натуральної тканини. Декілька коротких шортиків, 3-4 футболки-маєчки. На вечір не зайвим буде взяти джинси або штани з тонкої тканини. Якщо ви їдете в регіон, де перепади денної та нічної температури значні, продумайте цей момент: захопіть кілька светриків або легку курточку. Також важливо забезпечити дівчинку світлою сорочкою з довгим рукавом, щоб захистити ніжну шкіру під час особливої ​​сонячної активності. Морські прогулянки також приховують певну небезпеку: вітер+бризки+сонце – можна обгоріти миттєво. Якщо ви припускаєте відвідування мечетей, голова дівчинки має бути покрита – візьміть легку хустку. А для пляжного відпочинку достатньо мати кілька купальників. І, звичайно, подбайте про змінну білизну.

Яке взуття потрібне дівчаткам для відпочинку в Туреччині?

Вам знадобиться мінімум 3 пари взуття: пляжне (в’єтнамки, крокси або шльопанці), сандалики для прогулянок та закрите взуття для екскурсій або прохолодних вечорів (мокасини, кросівки тощо).

Одяг для екскурсій

На що звернути увагу?

Якщо екскурсія передбачає морську прогулянку, обов’язково подбайте про захист тіла від сонячних опіків. Візьміть світлу сорочку з натуральної тканини із закритими рукавами. Ноги також краще прикрити, тому що на воді засмага може бути більш агресивною.

Якщо у вас трансферна екскурсія визначними пам’ятками, краще обирати досить скромний і закритий одяг, що не привертатиме непотрібної уваги. Одягніться максимально комфортно. Краще обирати одяг вільного крою, який забезпечить хорошу циркуляцію повітря. Візьміть із собою хустку та шкарпетки для відвідування мечетей.

Якщо ви їдете милуватися природними об’єктами, краще відмовитися від суконь, віддавши перевагу спортивному варіанту одягу. В даному випадку дуже важливе зручне неслизьке взуття (краще закрите).

Якщо ви замовили екскурсію з нічним виїздом або зустріччю світанку, захопіть тепліший одяг.

Якщо передбачаються довгі переїзди, продумайте одяг так, щоб ніщо не тиснуло та не створювало дискомфорту. В цьому випадку має сенс захопити з собою додаткову пару найлегшого взуття, щоб дати можливість відпочити ногам.

Якою б не була обрана програма, беріть максимально комфортний одяг бажано з натуральних тканин. І обов’язково візьміть з собою зручний головний убір.

Одяг для пляжу

У випадку з чоловіками все зрозуміло: кинув у сумку кілька плавок, пляжні шорти, бейсболку – і все чудово.

Який же одяг потрібний жінкам? Тут має відбутися ретельна підготовка.

Почнемо з того, що до пляжу потрібно ще дійти чи доїхати. Ходити у відкритому купальнику за межами готелю не рекомендується. А значить, вам знадобиться пляжна накидка, халат або парео (якщо пляж поруч або везе автобус від готелю), або легкий й водночас доволі закритий сарафан, якщо є необхідність пройтися самостійно. Звичайно, добре взяти з собою кілька купальників: і не тільки для зміни образу або в гігієнічних цілях (пам’ятаємо, що ходити в мокрій білизні не рекомендується), але і для того, щоб засмага лягала рівномірніше. Капелюх або панама також повинні гармонувати з вашим образом. Цій вимозі в ідеалі має відповідати і пляжне взуття та аксесуари (сонцезахисні окуляри, пляжна сумка).

Якщо у вас чутлива і схильна обгорати шкіра, далеко не зайвим буде не просто ховатися в тіні перші дні відпочинку, а й накинути легку сорочку з довгим рукавом на пляжі.

Засоби для догляду за дитиною

Якщо у вас діти шкільного віку, окрім дитячої косметики, гарного сонцезахисного крему та пантенолу на випадок опіків, вам нічого не знадобиться.

Які засоби догляду потрібні для відпочинку з малюками?

Для дітей грудного та молодшого дитсадкового віку потрібно більш ретельно підбирати доглядові засоби. Продумайте, скільки памперсів вам знадобиться на період відпустки. Не забувайте вологі серветки і клейонки для гігієнічних процедур, масло для шкіри, крем і присипку, обирайте максимально надійний сонцезахисний крем, візьміть пантенол, протиалергійний засіб. Речі першої необхідності (поїльник, памперси, серветки) запакуйте в ручну поклажу, щоб в літаку до них був вільний доступ.

Чек-ліст необхідного одягу

  • Білизна
  • Купальник/плавки (2 пари)
  • Парео/пляжна накидка, для чоловіків пляжні шорти
  • Шкарпетки (2-3 пари)
  • Футболки/поло/майки (3-4 штуки)
  • Світла сорочка з довгим рукавом
  • Шорти або бриджі
  • Брюки або джинси з тонкої тканини
  • Кілька суконь та сарафанів
  • Одяг з довгим рукавом на вечір
  • Халат в номер
  • Дощовик/парасолька
  • 3-4 пари взуття: пляжне, прогулянкове, закрите спортивне, за бажанням тапочки в номер
  • Головний убір, а також легка хустка для відвідування мечетей

Яку валюту брати до Туреччини?

Офіційна валюта – турецька ліра. І саме так найвигідніше розраховуватися за покупки. Однак у вас не виникне проблем з оплатою доларами чи євро, просто майте на увазі, що так вийде дещо дорожче. Найкраще заздалегідь придбати невелику кількість лір (бажано дрібні) для оплати у транспорті, чайових та інших незначних витрат. Пунктів обміну валют у туристичних центрах безліч. Але найвигідніший курс буде у банківських відділеннях. А ще краще зберігати необхідну вам суму на картці – майже всюди можливий безготівковий розрахунок.

Ковідні обмеження в Туреччині

Не секрет, що туризм становить значну частку доходу Туреччини. Тому ця країна виборює своїх туристів, намагаючись забезпечити їм найбільш лояльні умови в’їзду. Проте не зайвим буде раз на 2 тижні перевіряти актуальні правила перетину кордону: чи достатньо ПЛР-тесту або тесту на антиген, які вакцини затверджені, які умови самоізоляції. Якщо ви взяли пакетний тур, дізнайтеся у свого агента деталі з антиковідного покриття вашої страховки, проясніть всі нюанси щодо скасування туру у випадку, якщо ви захворюєте на ковід напередодні.

Якщо ви подорожуєте самостійно, заздалегідь почитайте про заповнення спеціальної анкети для отримання HES-коду, за допомогою якого держава відстежує пересування туристів. Майте на увазі, що нещодавно на внутрішніх рейсах також стали вимагати свіжі тести або сертифікат вакцинації. Якщо ви все ще не прищепилися, заздалегідь з’ясуйте у адміністратора свого готелю, як вам здійснити тестування, скільки це коштує: зазвичай співробітники лабораторій приїжджають до готелю перед сніданком, беруть матеріал для тестування, а ввечері надсилають результат з печатками в електронному вигляді на пошту готелю.