Що вдягти на відпочинку в Греції

Греція – одна з найбільш відвідуваних країн Європи. Туристів приваблюють затишні готелі, тепле море, античні пам’ятники, чудові можливості для шопінгу. Отже, якщо ви зібралися провести довгоочікувану відпустку в Греції, то про гардероб доведеться подбати заздалегідь.

Щоб відпочинок запам’ятався надовго і був максимально комфортним, необхідно вирішити для себе, як ви збираєтеся проводити час: їздити на екскурсії або лежати переважно на пляжі, відвідувати центри розваг або приділити більше уваги спа-процедурам. Краще заздалегідь скласти список необхідних речей, щоб нічого не забути та взяти саме те, що вам знадобиться у подорожі.

Греція – гостинна країна, особливих вимог до туристів тут не висувають, але варто звернути увагу на деякі нюанси.

Жіночий одяг для відпочинку в Греції

Який одяг взяти в Грецію?

Зазвичай Грецію відвідують в теплу пору року. Літо тут сухе, спекотне, тому беріть речі, які можна носити у спеку.

Це майки, футболки, шорти, топи, спідниці, світлі легкі сукні та сарафани. Достатньо 1-2 комплектів на кожен день, якщо ви збираєтеся багато фотографуватися. Від пекучого сонця опівдні чудово захистить легка бавовняна сорочка, що закриває руки, шию, груди. Її можна накинути на плечі під час морської прогулянки, вдягнути на пляжі, якщо є небезпека обгоріти.

Греція – православна країна, у ній багато стародавніх храмів, соборів. Якщо ви збираєтеся їх відвідати, обов’язково візьміть спідницю, що закриває коліна, шарф або хустку на голову.

Що брати на вечір?

Незважаючи на спекотну погоду вдень, увечері з моря може прилетіти свіжий вітерець, тому обов’язково візьміть штани, футболку або толстовку з довгими рукавами.

Якщо ви збираєтеся відпочивати у вересні чи травні, коливання денних та вечірніх температур може бути доволі відчутним. Перевірте погоду в Інтернеті та візьміть, якщо потрібно, теплий кардиган, светр, вітровку.

Відпочинок у Греції – це не тільки пляж, а й дискотеки, розваги, вечірні походи до ресторану або кафе. Чи збираєтеся активно розважатися? Візьміть коктейльну сукню, в якій буде доречно з’явитися ввечері в будь-якій ситуації.

Якщо ви любите фотографуватися, продумайте цей момент заздалегідь: на знімках шикарно виглядають стилізовані туніки, світлі сукні з легкої тканини, що летить. Також заздалегідь варто попіклуватися про аксесуари, які доповнять ваш образ, прикраси для волосся, якщо йдеться про грецькі зачіски.

Що взяти на пляж?

Для пляжного відпочинку знадобиться 2 купальники, щоб мати можливість перевдягнутися в сухе. Пляжний сарафан або халат обирайте вільного крою, на застібці або зав’язках спереду, щоб його можна було легко скинути. Не забувайте про головний убір (капелюх, хустку, панаму), сонцезахисні окуляри.

Пляжі на багатьох грецьких островах досить кам’янисті, зустрічаються морські їжаки, тому не зайвими будуть коралки, в яких зручно заходити у воду.

Скільки пар взуття потрібно брати на відпочинок?

Вам знадобляться шльопанці, в’єтнамки для пляжу, зручне взуття для екскурсій (сліпони, кеди, босоніжки без підборів), більш вишукане взуття для вечірніх прогулянок або фотосесій.

В готелях зазвичай гостям пропонують одноразові капці для номера.

Чоловічий одяг для відпочинку

Який одяг взяти до Греції?

Зазвичай, чоловіки досить спокійно ставляться до вибору гардеробу для відпочинку, але одяг, в якому подорожують до теплих країн, все-таки відрізняється від повсякденного офісного або міського.

Що взяти з собою чоловікам? На тиждень достатньо вам вистачить 2-3 футболки, а також поло, легкої сорочки, візьміть шорти та світлі штани. Для походів на пляж – дві пари плавок. Бажано мати з собою сорочку з бавовни з довгим рукавом – вона захистить від сонячних опіків, прикриє плечі та руки від вітру на морській прогулянці.

Тим, хто збирається займатися на відпочинку спортом, варто захопити відповідне екіпірування.

Останній штрих – головний убір та окуляри від сонця.

Що вдягнути ввечері?

Навесні та восени в Греції стоїть тепла погода, але якщо ваша відпустка випала саме на цю пору року, візьміть тепліший одяг для вечірніх виходів. Вітровка, джинси, джинсова курточка, світшот точно не завадять. Влітку захопіть із собою толстовку чи легкий светр – цього буде достатньо.

Яке взуття брати на відпочинок?

Візьміть легкі туфлі чи сандалі, пляжні слакси, в’єтнамки. Для занять спортом – кеди, кросівки. У більш прохолодну пору року не зайвим буде закрите взуття на вечір.

Дитячий одяг для відпочинку в Греції

Зібрати гардероб для дитини до року не так складно, список не відрізнятиметься від того, що ви готуєте малюкові для виїзду на приміську дачу: памперси, сорочечки, боді, панамки. Важливо придбати надійний засіб захисту від сонця та тримати малюка переважно в тіні.

Для старших хлопчиків і дівчаток знадобиться повноцінний туристичний гардероб.

Одяг для відпочинку у Греції для хлопчиків

Який одяг потрібний хлопчикам на відпочинку?

Дитина на відпочинку залишається такою ж активною, як і в домашніх умовах. Чиста футболка на кожен день відпочинку – необхідність для хлопчика. Кольори обирайте як світлі, так і темні. Візьміть також кілька пар шортиків, бриджі, джинси або літні штани.

На вечір знадобляться шкарпетки, светр, футболка з довгим рукавом. Щоб маленький мандрівник не обгорів, захопіть легку сорочку, яку можна накинути будь-якої миті. Знадобляться також бейсболка, панамка, плавки та змінні трусики.

Яке взуття взяти для хлопчика на відпочинок у Греції?

Важлива вимога до будь-якого взуття, особливо до дитячого – його розношення. Не беріть із собою нове взуття! Нехай ваш син потестить його вдома, на вулиці хоча б кілька днів. Для міських прогулянок візьміть сандалики, для пляжу – крокси, шльопанці. Для екскурсій, вечірніх прогулянок не завадять кеди чи кросівки.

Одяг для відпочинку у Греції для дівчаток

Який одяг знадобиться?

Маленькі модниці зазвичай охоче допомагають мамі збирати гардероб. Продумайте заздалегідь, як поєднуватимуться речі між собою, куди і в чому ваша дочка зможе піти.

Як правило, знадобляться легкі халатики, сукні, сарафанчики з натуральних тканин, шортики, футболки. Ввечері знадобляться літні штани або джинси, светр, у більш прохолодну пору року – куртка або вітровка. Не забудьте про шкарпетки та гольфи! Ніжна шкіра під впливом моря, сонця, вітру згоряє моментально, тому обмежуйте перебування дитини на сонці, надягніть на дівчинку світлу бавовняну сорочку з довгими рукавами, щоб захистити її від сонячних опіків.

Для відвідування церкви в запасі має бути шарфик або хустинка на голову, плаття, що закриває плечі.

Покладіть у валізу також кілька купальників, змінну білизну, головний убір.

Яке взуття потрібне дівчаткам для відпочинку в Греції?

Візьміть з собою пляжний варіант – в’єтнамки, крокси, сандаліки або босоніжки для повсякденних прогулянок, закрите взуття типу мокасин або кросівок для прохолодного вечора, екскурсії.

Одяг для екскурсій

На що звернути увагу?

Екскурсії можуть бути різними, тому краще ще вдома вирішити, куди ви збираєтесь поїхати, щоб бути повністю екіпірованими.

Морська прогулянка. Вдень одягніть легкий одяг із довгими рукавами. Морські бризки, сонце, вітер миттєво обпалюють шкіру, тому найкраще вбрання для такої поїздки – легкі бриджі та сорочка з бавовни з довгими рукавами. Для любителів засмагати і охочих до ефектних фотосетів на яхті – звичайно, купальник і капелюх, що гармонюють між собою.

Знайомство з визначними пам’ятками. Оберіть вільний легкий одяг, який не заважає вільно рухатися. Відмовтеся від занадто відвертих речей – провокуючих коротких спідниць, шортів, топиків. Для відвідування музеїв, стародавніх руїн одяг має бути стриманим і комфортним. Особливо ретельно вдягніться для відвідування церкви – вам знадобиться одяг, що прикриває плечі, коліна, шарфик на голову.

Виїзди на природні об’єкти. Ось тут сукні та класика будуть недоречними. Одягайтеся максимально спортивно, оберіть взуття з підошвою, що не ковзає.

Нічні виїзди, зустрічі світанку. Тут важливо вдягнутися тепліше – варто захопити курточку, вітровку, особливо якщо ви їдете в гори.

Тривалі екскурсії. Іноді туристам пропонують екскурсії з тривалими переїздами, які розраховані на відсутність протягом доби. Має сенс взяти з собою змінну футболку, легкі шльопанці, щоб у разі необхідності змінити одяг чи взуття.

Кращий варіант для поїздок – одяг з тканин, що не зминається, не заважає вільній циркуляції повітря. Обов’язково візьміть головний убір.

Одяг для пляжу

Збори на пляж у чоловіків відбуваються швидко: в сумку складаються плавки, шльопанці, бейсболка – і він готовий іти на пляж.

Жінкам потрібна більш ретельна підготовка.

Йти на пляж бажано у сарафані чи халатику. Якщо ваш готель розташований неподалік від моря, можна обійтися парео, але розгулювати по території в купальнику (за винятком зони біля басейну) не прийнято.

Після купання бажано одразу перевдягнутися в сухий купальник. Це корисно для здоров’я, та й засмага ляже більш рівномірно.

Також на пляжі не обійтися без капелюха, сумки, сонцезахисних окулярів, пляжного взуття. В ідеалі всі ці аксесуари мають становити гармонійний ансамбль, поєднуватися між собою за кольором, стилем, фактурою.

Засоби догляду за дитиною

Якщо ви їдете з дітьми будь-якого віку, не зайвими будуть такі засоби як вологі серветки та спреї, що дезінфікують, сонцезахисний крем, дитячий крем, пантенол або інший засіб від опіків.

Які засоби догляду потрібні для відпочинку з малюками?

Якщо ви вирішили взяти з собою немовлят, діток до 3 років, список необхідних речей буде більшим. Знадобляться памперси (врахуйте, що в місцевих магазинах і аптеках може не виявитися того варіанту, до якого звикла ваша дитина), вологі серветки різних розмірів, клейонка, масло для шкіри, присипка, крем, мило, яке ви використовуєте при догляді за малюком.

Краще все необхідне взяти із собою, не розраховуючи на «там купимо». Нові засоби, незвична вода легко викликають алергію, тому візьміть із собою протиалергійний засіб.

Змінний памперс, поїльник, серветки візьміть до ручної поклажі, щоб в літаку все було під рукою.

Візьміть із собою кілька маленьких іграшок, які допоможуть малюкові розважитись в дорозі.

Чек-лист необхідного одягу

  • Змінна білизна
  • 2 пари купальників, плавок
  • Парео/пляжна накидка, для чоловіків пляжні шорти
  • Шкарпетки (2-3 пари)
  • Футболки/поло/майки (3-4 штуки)
  • Світла сорочка з довгим рукавом
  • Шорти або бриджі
  • Штани або джинси із тонкої тканини.
  • Кілька суконь та сарафанів
  • Одяг з довгим рукавом
  • Стилізований одяг для фотосесії
  • Халат в номер
  • 3-4 пари взуття: пляжне, для прогулянок, закрите спортивне, за бажанням – капці в номер
  • Головний убір, а також легка хустка для відвідування церкви

Парасолька вам навряд чи знадобиться, оскільки в Елладі опади бувають зрідка. Фени пропонують навіть у тризіркових готелях.

Яку валюту брати у Грецію?

З 2002 року офіційна валюта на території Греції – євро. Обміняти долари на євро можна в аеропорту, у туристичних центрах, але краще запастись ними вдома, оскільки обмінний курс може бути зовсім невигідний. Подбайте, щоб у вашому гаманці були дрібні купюри, якими зручно розрахуватися у транспорті, таксі, кіосках на вулиці.

Майже скрізь – в магазинах, сувенірних лавках, в готелях можна розплатитися кредитною карткою – це легко і комфортно, до речі, в цьому випадку діє прибутковий курс обміну валют.

Які документи потрібні для відпочинку у Греції?

Українцям із біометричними паспортами віза до Греції не потрібна!

  • Закордонні паспорти на всіх, хто виїжджає.
  • Свідоцтво про народження дитини.
  • Якщо з дитиною їде один із батьків, потрібно завірений нотаріусом дозвіл іншого на виїзд дитини.
  • Роздруковані або збережені у смартфоні авіаквитки (посадкові талони).
  • Для тих, хто придбав тур в агенції – путівка.
  • Для неорганізованих туристів – підтверджене бронювання житла.
  • Медична страховка (є багато видів страхування, тому краще порадитись із професіоналами).
  • Тим, хто має намір орендувати авто, потрібні права.
  • Гроші (бажано в євро), банківська картка.

Важливо мати під рукою номери українського представництва. Про всяк випадок, зробіть копії документів і зберігайте їх окремо від основного пакета.

Які ліки необхідно взяти на відпочинок до Греції?

Аптеки є на всіх курортах, більшість з них працюють цілодобово, тому без ліків ви не залишитеся. Але при цьому можуть виникнути ситуації, коли деяких препаратів, які ви приймаєте постійно або в екстрених випадках, немає у вільному продажу. Щоб їх придбати, знадобиться рецепт від лікаря.

Щоб уникнути неприємних ситуацій, краще самим подбати про те, щоб усе необхідне було під рукою.

Це жарознижувальні, знеболювальні, протиалергійні препарати, сорбенти, засоби від діареї. Захопіть антибактеріальний пластир, бинт, засоби для обробки порізів, ран, пантенол від опіків.

Якщо є хронічні захворювання і вам потрібен постійний прийом ліків, візьміть їх із собою. Тільки врахуйте: у їхньому складі не повинно бути барбітуратів, які заборонено до ввезення до Греції.

Поїздка до Греції та Covid

В умовах пандемії багато мандрівників відмовилися від поїздок, добровільно позбавивши себе на роки вражень, яскравих емоцій та відпочинку. Причиною цього є небажання вакцинуватися. Проте, як ми бачимо, все йде до того, що все більше обмежень очікує нещеплених громадян навіть у повсякденному житті. Тому, готуючись до іноземної мандрівки, зважте всі «за» та «проти», регулярно перевіряйте оновлення на сайтах з актуальною інформацією щодо в’їзду до Греції з туристичною метою, будьте готові до того, що правила переглядаються регулярно. І деякі з країн, які приймають туристів із тестами, тепер вимагають лише сертифікат про вакцинацію або пропонують самоізоляцію. Причому майте на увазі, що список затверджених вакцин слід уточнити заздалегідь.

Також, оформлюючи страховку, уточнюйте, чи входить до неї антиковідне покриття, які умови госпіталізації, надання термінової допомоги та інше.