Що вдягнути на відпочинку в Єгипті

Єгипет – один з найпопулярніших світових курортів. Тепле красиве море, коралові рифи, таємничий фльор стародавніх цивілізацій, приваблива пустеля, можливість побувати у справжньому раю посеред холодної зими, прекрасна туристична інфраструктура, найсмачніші фрукти – і це далеко не повний перелік принад, які приваблюють сотні тисяч туристів поніжитися на берегах Червоного моря.

Коли ми їдемо на відпочинок до екзотичної країни, важливо правильно сформувати свій гардероб: з одного боку, не брати нічого зайвого, адже валіза не гумова, а нам треба залишити достатньо місця для придбаних подарунків, соковитих манго та інших дарів єгипетської землі. З іншого боку, важливо продумати все таким чином, щоб у нас був весь необхідний одяг з урахуванням перепадів денної та нічної температури, особливостей пляжного відпочинку та підводного дослідження захоплюючого морського світу, можливих екскурсій, вечірніх променадів тощо.

Чек-лист необхідного одягу

Залежно від сезону, цей список може змінюватися, але ми орієнтуємося на стандартний варіант.

  • Змінні комплекти білизни та шкарпеток на кожен день.
  • Декілька головних уборів.
  • 2-3 пари купальників (плавок).
  • Одяг, в якому ви їхатимете/йтиме на пляж: для чоловіків це пляжні шорти, футболка або сорочка з довгим рукавом, для жінок пляжна накидка, парео або сарафан.
  • Одяг, в якому ви відпочиватимете в номері.
  • Одяг для прогулянок, відвідування обідньої зони тощо. Для чоловіків це зміна футболок/поло/сорочок на кожен день, бриджі, шорти, джинси. Для жінок легкий сарафан, сукні, шорти із футболками-майками, туніки, ромпер, спідниця.
  • Одяг для прохолодних вечорів (орієнтуємося за своїм сезоном та прогнозом погоди).
  • Одяг, що запобігає сонячним опікам: для чоловіків світла сорочка з довгим рукавом, для жінок сорочка або легкий шарф.
  • Комфортний одяг для літака та для екскурсій.

Жіночий одяг для відпочинку

Який одяг взяти до Єгипту?

Коли йдеться про довгоочікуваний відпочинок, хочеться продумати до дрібниць свій гардероб, щоб виглядати на всі сто в будь-якій ситуації. Отже, в ідеалі підготувати змінний образ щодня. Звичайно ж, ви багато фотографуватиметеся, тому здорово комбінувати або змінювати вбрання так, щоб у вас постійно формувався новий лук. Завжди актуальні світлі або барвисті сарафани та сукні з натуральних легких тканин, універсальне поєднання футболок-майок та тунік із брюками з тонкої тканини або шортами, зручні та комфортні ромпери та інші види комбінезонів. Якщо ж ви плануєте гуляти подалі за межами готелю, обов’язково зважайте на особливості мусульманського світу, намагайтеся не привертати зайвої чоловічої уваги і одягатися скромніше. Відверті вбрання для походів у клуб доречні та безпечні лише за умови надійного супроводу персоналу вашого готелю.

Якщо ваша шкіра схильна до сонячних опіків, обов’язково беріть легкий шарф, який зможете будь-якої миті накинути на плечі, а плавати в перші дні відпочинку краще в легкій сорочці, щоб уникнути неприємних наслідків. І, звісно, не забувайте про головний убір – елегантний капелюх, лаконічна панама або спортивна бейсболка чудово захистять вас від перегріву.

Що взяти на вечір?

У цьому питанні, звичайно, потрібно орієнтуватися на середньостатистичні дані щодо погоди відповідного сезону. Не секрет, що січень-лютий відомі славнозвісними вітрами та доволі значними перепадами температури. Тому в цьому випадку необхідно взяти з собою пару светриків із довгими рукавами і легку курточку.

Що взяти на пляж?

Для відвідування пляжу вам знадобиться накидка або палантин, щоб дістатися моря, 2 купальники, щоб не ходити в мокрій білизні або просто чергувати образи. І, звичайно, головний убір, який захищатиме від сонця. У перші дні відпочинку варто брати з собою шарфик чи сорочку з довгим рукавом, щоб не обгоріти.

Скільки пар взуття потрібно брати на відпочинок?

Взуття забере значну частину простору вашої валізи, оскільки навіть на тиждень вам знадобляться тапочки для готельного номера, неслизькі сланці для басейну, шльопанці для пляжу (майте на увазі, що для літнього Єгипту треба обирати взуття на більш товстій підошві або на платформі, щоб не відчувати дискомфорт від розпеченого піску), в ідеалі мати також коралки (спеціальне взуття, яке щільно прилягає до стопи і захищає від порізів гострими камінчиками і коралами), взуття спортивного типу для виїздів у пустелю (на тих самих квадроциклах або верблюдах набагато зручніше кататися в мокасинах або кросівках) і туфельки для вечірніх прогулянок (балетки, босоніжки на платформі тощо).

Чоловічий одяг для відпочинку

Який одяг взяти до Єгипту?

Хоча чоловіки й не надають великого значення зборам валізи на відпочинок, проте не зайвим буде звернути увагу на те, що бажано мати чистий одяг на кожен день, відповідно краще взяти необхідну кількість білизни, шкарпеток, футболок або поло, кілька шортів, бриджі, легкі штани. Універсальною буде світла сорочка з довгим рукавом – захист від агресивного сонця, москітів, колючого піску в пустелі, комфорт для прохолодних вечорів.

Що вдягнути ввечері?

Для зимового відпочинку в Єгипті зовсім не зайвим буде захопити 1-2 светри з рукавом. Погода в цей період нестійка, характерний досить сильний вітер, нічна температура опускається до 15-18 градусів, тому орієнтуйтесь на прогноз погоди саме у свій період відпочинку. Ну а в теплий сезон додатковий одяг вам не знадобиться, прохолодно буде лише під кондиціонерами в літаку та автобусі – достатньо сорочки з довгим рукавом.

Що потрібно взяти на пляж?

Пляжні шорти, футболка-майка та кілька пар плавок – ось і весь необхідний набір. А якщо шкіра чутлива до сонця, перші дні бережіть себе від тривалих сонячних ванн, надягайте сорочку з довгим рукавом.

Яке взуття брати на відпочинок?

Не варто недооцінювати важливість цього питання і думати, що досить закинути шльопанці – і добре. Для комфортного відпочинку вам знадобиться взуття на пляж (ті ж крокси можуть виконати роль і тапочок і коралок), для прогулянок за межами готелю добре мати літні сандалі, які надійно фіксують стопу, для екскурсійних виїздів краще мати закритий варіант взуття з неслизькою підошвою.

Дитячий одяг для відпочинку в Єгипті

З грудними дітьми відвідувати Єгипет рекомендується в сезон із максимально м’яким кліматом: кінець жовтня – середина грудня. Для цього періоду достатньо взяти по 2 пари літнього одягу на кожен день, речі більш теплі на вечір, кілька панамочок, шкарпетки.

Якщо ж йдеться про відпочинок зі старшими дітьми, будемо враховувати особливості статі та віку.

Одяг для відпочинку в Єгипті для хлопчиків

Який одяг потрібний хлопчикам на відпочинку?

Орієнтуємося насамперед на характерну для вашого періоду погоду. Але якщо ви їдете на класичний морський відпочинок, запасайтеся світлими футболками та майками, беріть 2-3 пари шортиків, штани або джинси з тонкої тканини, покладіть кілька світлих сорочок із довгим рукавом, легку курточку на вечір, зміну білизни та шкарпеток на кожен день. У літаку або під час тривалих екскурсійних переїздів скоріш за все працюватиме кондиціонер – продумайте цей момент, щоб дитина не мерзла. Також для подібних пересувань підготуйте максимально комфортний одяг, який не зминається, не тисне та не сковує рухи дитини. До обов’язкових атрибутів належить і головний убір: краще взяти кілька варіантів (панама, бейсболка), щоб формувати різні образи та й взагалі мати запасну шапку.

Яке взуття взяти на відпочинок в Єгипті?

Взуттям потрібно зайнятися заздалегідь, надати можливість дитині розносити його, виявити проблемні моменти, щоб не допустити дискомфорту та болючого відчуття від розтертих ніг під час мандрівки. Отже, вам потрібно взяти пляжне взуття (чудово підійдуть крокси, в них можна і підводний світ вивчати), неслизькі тапочки для басейну, перевірені літні сандалі для прогулянок, закрите взуття, якщо передбачаються екскурсії.

Одяг для відпочинку в Єгипті для дівчаток

Який одяг знадобиться?

Юним красуням, як і дорослим дамам, дуже хочеться на відпочинку виглядати максимально ефектно. Тому краще продумати 1-2 зміни образу на кожен день. Щоб не спустошувати половину шафи, обирайте речі, які легко комбінуються між собою, створюючи нові цікаві поєднання: до такого одягу належать шорти, майки, футболки, комбінезони. І, звичайно, чарівно виглядають легкі сарафани та літні сукні зі світлих натуральних тканин. Не забувайте про необхідність захистити ніжну дитячу шкіру від сонячних опіків: серед інших речей обов’язково має бути світла сорочка з довгим рукавом або легкий шарфик. Легкий капелюшок, панама та/або бейсболка також необхідні вашій дівчинці на морському відпочинку.

Яке взуття знадобиться дівчаткам на відпочинку в Єгипті?

Орієнтуйтеся на 3-4 пари взуття: неслизькі тапочки для басейну, пляжні шльопанці, а краще крокси, щоб не купувати додатково коралки, сандалі або босоніжки для прогулянок, бажано також покласти закрите взуття для екскурсійних поїздок.

Одяг для екскурсій

На що звернути увагу?

Якщо ви вирушаєте в поїздку, що передбачає морські розваги, не забудьте прихопити сорочку з довгим рукавом або легкий шарф, щоб запобігти сонячним опікам, оскільки на катері або яхті їх отримати набагато простіше, ніж на суші. Якщо в програмі снорклінг або дайвінг, майте на увазі, що оренда гідрокостюму обов’язкова та платна. Далеко не всім комфортно одягати щось після чужих людей – можливо, є сенс везти свій гідрокостюм. Те саме стосується ласт і маски. Купальників також беріть кілька, щоб не перевдягатися знов у вологу білизну. Для особистого комфорту візьміть пляжний халат або парео. І, звісно, ​​дуже важливо – не забути головний убір!

Якщо у вас оглядова класична екскурсія з відвідуванням музеїв та інших визначних пам’яток, одягайтеся комфортно і нейтрально. Обирайте одяг, що не зминається і не стискує рухів, бажано з натуральних тканин. Екзотичні або відверті вбрання для фотосесії краще просто взяти з собою і в потрібний момент перевдягнутися. В автобусі скоріш за все працюватиме кондиціонер, візьміть легкий шарф про всяк випадок. Якщо в програмі передбачено відвідування мечетей, вам знадобляться шкарпетки, хусточка або шарф, щоб покрити голову, спідниця нижче за коліно, руки також мають бути закритими (але взагалі-то в кожній мечеті можна взяти відповідний традиції одяг безкоштовно напрокат). Не забувайте про головний убір!

Якщо ви вирушаєте в пустелю, краще обрати закритий варіант світлого одягу, щоб захистити тіло від колючого піску, який при сильному вітрі досить неприємний для шкіри. Також вам обов’язково знадобляться сонцезахисні окуляри та арафатка або будь-яка інша хустка, яку ви зможете пов’язати навколо голови. Взуття також краще обрати закрите з неслизькою підошвою. Такі саме рекомендації стосуються екскурсій у гірську місцевість, прогулянок каньйонами.

Якщо ви обрали екскурсію із зустріччю світанку (наприклад, гора Мойсея) або ніч у пустелі, обов’язково враховуйте вельми відчутний перепад температури – беріть з собою більш теплу кофтину.

Якщо екскурсія займає тривалий час та передбачає довгі переїзди, подбайте про другу максимально комфортну пару взуття в автобус – важливо дати ногам як слід відпочити.

Одяг для пляжу

Загальні рекомендації для всіх: беріть з собою два, а краще три купальники/плавки. По-перше, у вас завжди буде суха зміна білизни, по-друге, на фотографіях набагато приємніше бачити себе в різних образах, а по-третє, засмага буде більш рівномірною.

Жінкам варто приділити увагу гармонійному поєднанню таких елементів пляжного образу, як купальник, парео та головний убір. А також слід пам’ятати, що надто відверте вбрання неминуче приверне пильну увагу місцевих мешканців та відпочиваючих, тому засмагати топлес категорично не рекомендується, як і носити надто лаконічні бікіні-стрінги.

Якщо ви відпочиваєте разом з дітьми, щоб уникнути сонячних опіків у перші дні, їм слід купатися у світлих сорочках. Візьміть декілька панам або бейсболок, бо головний убір неминуче буде у воді, піску тощо.

Засоби для догляду за дитиною

Головні проблеми на відпочинку в Єгипті – це агресивне сонце та комари. Тому подбайте про максимально надійний засіб для засмаги, візьміть пантенол на випадок сонячних опіків, придбайте ефективний спрей від комах та засіб для зняття свербіння після укусів комах, а в готельному номері користуйтеся фумігатором.

Якщо ви їдете на відпочинок з немовлятами, вам знадобиться весь стандартний набір доглядових засобів: клейонка, памперси, присипка, дитячий крем, масло, гігієнічні серветки, поїльник, нагрудний фартух для годування. Засоби першої необхідності (памперси, серветки, поїльник) покладіть до ручної поклажі.

Яку валюту купувати в Єгипті?

На місцевих ринках, аптеках та в таксі найвигідніше розраховуватися місцевою валютою – єгипетськими фунтами. Звичайно, не зайвим буде заздалегідь поміркувати, яка сума вам потрібна, і обміняти гроші ще вдома. Якщо ж ви збираєтеся придбати фунти на місці, прямуйте до банківських відділень, тому що в обмінках поруч з готелями найневигідніший курс. Євро та долари також в обігу – ними можна оплачувати товар практично скрізь, але знову ж таки курс буде для вас менш вигідним. Взагалі, в ідеалі мати якусь суму в фунтах, а решту оплати робити банківською картою – з цим проблем не виникне.

Які документи необхідні для відпочинку в Єгипті?

Набір документів буде досить стандартним:

  • Закордонний паспорт (не обов’язково біометричний, головне не прострочений).
  • Для дітей: закордонні паспорти, свідоцтва про народження. Якщо діти летять без батьків, обов’язково нотаріально засвідчений дозвіл на виліт дитини з іншим супроводжуючим.
  • Авіаквитки та путівка. А якщо ви мандруєте самостійно, важливо пройти реєстрацію на рейс і завантажити підтвердження броні житла.
  • Медичне страхування. Можна заздалегідь оформити або придбати в самому аеропорту.
  • Ксерокопії документів.
  • Після прильоту вас попросять заповнити імміграційну карту туриста зі штампом Sinai Only – це стандартна процедура, зробите це за зразком.

Які ліки необхідно взяти на відпочинок до Єгипту?

Не секрет, що Єгипет славиться своїми медикаментами, їх якістю та лояльною ціною, тому ліки сюди не так везуть, як вивозять.

Однак це не скасовує потреби мати при собі аптечку із засобами першої допомоги.

До них належать:

  • Жарознижуючі та болезаспокійливі;
  • Спрей для горла та краплі для носа, очні краплі або гель;
  • Засоби від отруєнь, діареї, сорбенти;
  • Антигістамінні ліки (від алергічних проявів, від свербіння);
  • Засоби для обробки ран (антисептик, бинт, пластир, ранозагоювальна мазь);
  • Якщо в літаку у вас болять вуха, беріть відповідні краплі;
  • Індивідуальні ліки від хронічних захворювань.

Ковідні обмеження у Єгипті

Якщо у вас є сертифікат вакцинації, турбуватися нема про що: зазвичай, будь-які зміни умов перетину кордону стосуються нещеплених туристів. Однак, якщо ви з будь-якої причини не вакциновані, не варто сподіватися, що ПЛР або тест на антиген надають 100% гарантію спокійного відпочинку. Рекомендуємо вам регулярно цікавитися актуальною інформацією з цього приводу: вивчайте перевірені джерела, не соромтеся зайвий раз зателефонувати своєму турагентові, ретельно вивчіть умови страховки (пункти, що стосуються ковіда). З’ясуйте перед покупкою туру, якими є умови повернення грошей у разі зараження ковідом.

Також поцікавтеся, чи невакциновані туристи можуть відвідувати музеї, брати участь в екскурсійних виїздах. Дізнайтеся, скільки коштує екстрене тестування (виклик до готелю співробітників лабораторії).

І найголовніше: пам’ятайте, що відповідальність за власне здоров’я та здоров’я оточуючих понад усе. У сучасних реаліях недооцінювати ковідну небезпеку необачно. Своєчасна вакцинація та дотримання профілактичних заходів стали необхідністю у суспільстві.