Що одягнути на хрестини?

Хрещення дитини – важлива подія у житті сім’ї, тому прийнято відзначати цей день як урочисте та світле свято.
У минулі часи на хрестини кожен одягався якомога ошатніше, з скринь виймали найкращий одяг. У наші дні ця традиція все ще актуальна, тому заздалегідь підготуйтеся до події та обміркуйте своє вбрання, щоб потім у церкві не почуватися незручно. Особливо слід дотримуватися церковних правил хрещеним батькам, бо саме вони триматимуть дитину на руках, постійно перебуваючи в центрі уваги.

Що одягнути на хрестини жінці?

У церкві жінкам прийнято одягатися скромно та урочисто.

  • Відмовтеся від відкритих кофтинок та футболок, залиште вдома шорти та джинси. Виберіть сукню, що прикриває плечі та коліна, спідницю-міді та блузку, в холодний сезон – трикотажний светр або сукню, костюм.
  • Якщо хрестини відбуваються в спекотний час, і ви все-таки прийшли в сарафані, відкритій футболці, топіці – обов’язково захопите з собою легкий жакет, щоб прикрити плечі.
  • Можна прийти в довгій сукні синього, зеленого, бордового кольору та скромного фасону.
  • Штани в церкві не особливо вітаються, але якщо ви не хрещена мати, а просто запрошений гість, виберіть класичну модель, що не обтягує, нейтрального кольору.
  • Голова має бути покрита. Для жінки поява в церкві з непокритою головою неприпустима, тому виберіть косинку, шарф, модну хустку-хомут, які завершать ваш вигляд.
  • Колірна гама може бути будь-якою, на ваш вибір, але краще зупинитися на пастельних відтінках. Не варто приходити на службу в яскравому одязі, посипаному паєтками – це вибір для клубу, а не для храму.
  • Макіяж – скромний, можливо трохи підфарбувати очі, а губну помаду використовувати взагалі не варто.
  • Великі, яскраві браслети, намисто, сережки перед входом до церкви краще зняти. Залишіть лише невеликі прикраси.

Хрещеним батькам слід пам’ятати, що під час церемонії вони можуть злегка намочити рукави одягу, на них можуть також потрапити водяні бризки, тому краще вибрати одяг, на якому не видно плями від води.

Що одягти на хрестини чоловікам?

Скромність вітається й у вбраннях чоловіків.

  • Джинси, шорти залиште для повсякденних прогулянок – оберіть чисті випрасувані штани.
  • Піджак, краватка одягати зовсім необов’язково, але футболки, светри не рекомендується. Краще цього взяти світлу сорочку. Дозволяється трохи розстебнути комірець.
  • Чоловіки входять у храм із непокритою головою, тому на вході зніміть шапку, бейсболку, кепку.

Що одягти на хрестини дитині?

Винника торжества одягають зазвичай у довгу хрестильну сорочку та шапочку. Обов’язково візьміть пелюшку, запасний комплект одягу, запасний памперс. Якщо хрестини проходять у холодну пору року, захопіть із собою теплу ковдру, щоб одразу загорнути в неї дитину.
Дітей, присутніх на церемонії як гостей, одягають ошатно та скромно. Врахуйте, що за церковними законами дівчинка з семи років повинна бути присутня в церкві з покритою головою, тому захопіть для своєї малечі шарф або косинку.